Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Levesek » Fekete-Fehér mandula leves recept

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
8
Gondolataim a recepthez: 

KARÁCSONY 2012

Bízzunk benne, hogy fehér Karácsonyunk lesz. Van rá esély, de a meteorológia is bizonytalan. Vagy fehér lesz a Karácsonyunk vagy fekete. Ezt a kérdést ez a leves sem dönti el. Fehér vagy fekete. Vagy az is lehet, hogy Fekete-Fehér...

Rendkívül egyszerű alternatíva a karácsonyi menü levesének, ismét a lengyel hagyományokból merítve. Természetesen a lengyelek nem fekete, hanem fehér rizzsel készítik. Én jobban szeretem a fekete rizst a fehérnél, arról nem is beszélve, hogy mennyivel egészségesebb választás a fekete rizs mellett dönteni.

Ennél a levesnél azonban nem az egészséges táplálkozás szempontjait követtem, amikor a fehér rizst becseréltem feketére. A látvány, a nagy színkontraszt miatt döntöttem a fekete rizs mellett. Sajnálom, hogy akkoriban még nem volt fekete leveses tálam, igazán abban mutatott volna jól.

Hasznos linkjeim a recept: 

Thai fekete rizs

 

Előkészítési idő: 
5 perc
Főzési, sütési idő: 
25 perc

Hozzávalók

12 dl
Tej
20 db
blansírozott mandula (nagyon finom szemcséjűre darálva)
2 ek
Nádcukor
1 tk
mandula kivonat
1 marék
Mazsola
1 marék
Szeletelt mandula (szárazon megpirítva a tálaláshoz)
2 csésze
thai fekete rizs
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
2 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
1⁄2 db
Citrom (reszelt héja)
 
víz
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
2 ek
Vaj
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Egy lábosban a vajon pirítsd üvegesre a vöröshagymát, majd egy percre add hozzá a fokhagymát.
  3. Öntsd hozzá az átmosott rizst, jól forgasd össze, majd öntsd fel vízzel, hogy egy ujjnyival ellepje. Ízlés szerint sózzad borsozzad. Főzd puhára, ha kell, közben pótolgasd a vizet. Ha kész, keverd bele a reszelt citromhéjat.
  4. Forrald fel a tejet a cukorral, a mazsolával és a darált mandulával. Add hozzá a mandula kivonatot is. Főzd 5 percig.
Ötletek a tálaláshoz: 

Töltsd a rizst formába, jól néz ki hozzá a gúla forma, különösen Karácsonykor. Öntsd köré a levest és szórd meg a pirított mandulával.

 

 

Recept értékelése: 
Average: 5 (4 votes)
hány csillagot kapott?