Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Desszertek » Torták » Sütemények » Egyéb desszert » Fekete rizspuding Zila formában sütve recept
Fekete rizspuding Zila formában sütve recept
Hány személyre?: 
8
Gondolataim a recepthez: 

Vajon megéri-e a ráfordított idő, hogy egy különleges, fekete rizsből készült desszert kerüljön az asztalra? Van akinek igen, van akinek nem... Ha Thaiföldön születtem volna, valószínűleg már nagyon unnám ezt a pudingot, európaiként azonban különlegesnek tartom. Már a színe is éppen eléggé különleges, még akkor is, ha a fekete nem is annyira fekete, hanem inkább mély burgundi színű. Nekem már ennyi is elegendő lenne, de ha hozzágondoljuk, mennyire egészséges alapanyagról beszélünk az már más, egészségtudatosan élőket is rávehet, hogy nekilássanak. Ha valaki netán lisztérzékeny, akkor külön öröm, hogy itt van végre egy gluténmentes desszert recept.

A tradícionális thai recept roppant egyszerű. Sőt, túlzottan egyszerű: megfőzöd a rizst, hozzákevered a cukrot és a kókusztejet és már mehet is az asztalra (vagy a hűtőbe, ha hidegen szereted). Ha ennyivel beéred, már hozzá is láthatsz, nem is érdemes továbbolvasnod.

Mert az maga a horror, hogy ahelyett, hogy én is megállnék itt, hozzákeverek még felvert tojást, Zila formába gyömöszölöm és sütöm még vagy háromnegyed órán át. Aztán ananászt aprítok, pépesítek, karamellizálok, sűrítek és ezzel megtöltöm a kis rizskockáimat. hogy aztán még kókusztejjel kenegessem a tetetét, chili pehellyel és gabonagolyóval szórjam a tetejét...

Hogy miért?

Mert ez így finom. 

Hasznos linkjeim a recepthez:

Olvass érdekességeket, információkat a fekete rizsről itt: Thai fekete rizs

 

Előkészítési idő: 
10 perc
Főzési, sütési idő: 
120 perc

Hozzávalók

25 dkg
thai fekete rizs (éjszakára beáztatva)
1 l
víz
15 dkg
Nádcukor
1 db
baby ananász (meghámozva és darabolva)
1 doboz
Kókusztej (400 ml-es, szétválasztva a sűrű részt a hígtól)
1 ek
nyílgyökérpor
1⁄2 db
Lime (kicsavart leve és reszelt héja)
  kis
Chili (opcionális, a tálaláshoz)
3 db
Tojás (felverve)
3 ek
Nádcukor
  kis
csokoládés gabonagolyó (opcionális, a tálaláshoz vagy reszelt étcsokoládé)
  kis
Elkészítés: 
  1. Éjszakára áztasd be a rizst, így a főzési időt legalább a felére csökkentheted.
  2. Másnap tedd fel a rizst kb 5 dl vízzel főni, gyakran keverd meg. A maradék vizet adagonként és szükség szerint öntsd hozzá, amíg a rizs kellően puha nem lesz. 
  3. Keverd hozzá a cukrot és főzd tovább, amíg a vizet teljesen magába nem szívja.
  4. Verd fel a tojásokat, add hozzá a kókusztej sűrű részének a felét és a keveréket töltsd 25 darabos Zila kocka formába.
  5. A rizst 180 Celsius fokra előmelegített sütőben süsd 45 percen keresztül, majd hűtsd ki.
  6. Közben hámozd meg az ananászt, vágd ki a közepét, durván darabold össze, majd gépi aprítóban pürésítsd.
  7. Egy kis serpenyőben karamellizáld a maradék cukorral, majd vedd le a hőforrásról.
  8. Add hozzá a lime reszelt héját és levét. 
  9. Egy kevés vízzel keverd csomómentesre a keményítőt és add az ananászhoz, keverd ki alaposan, majd hagyd kihűlni
Ötletek a tálaláshoz: 

Összeállítás:

  1. Vágd kockákra a rizst.
  2. Töltsd meg az ananásszal.
  3. A tetejét zárd le egy kevés kókusztejjel, majd ízlésed szerint szód meg chili pehellyel és csokis gabonagolyóval.
Recept értékelése: 
Average: 5 (5 szavazat)