Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Nosztalgia GOCK receptek » Gyuvecs recept, ahogy Szófiában tanultam

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
2
Gondolataim a recepthez: 

Valamikor réges-régen sokat jártam Szófiába. Minden szempontból lelkes kísérőm megmutatta nekem a város rejtett értékeit. Nem maradhatott ki a bolgár éttermek sajátosan otthonos hangulata. Fantasztikus és nagyon eldugott helyeken jártam. Nagyon finom ételeket ettem, sokszor nagyon magával ragadott a külső szemlélőnek szokatlan közvetlenség.

A gyuvecs nagyon egyszerű és egyben nyitott étel. Voltaképpen akármit belerakhatsz. A lényeg a sok sajt és mindenképpen legyen benne kaskaval vagy feta. Egyszemélyes adagokban készítsd és amiben készíted, abban is tálald. Az edényke bolgár darab, még a kísérőmtől kaptam annak idején. A Gyuvecs receptjét is ő tanította nekem. emlékezetből készítettem el. Egykoron valamilyen bolgár fűszerkeveréket használt hozzá, amit nekem is adott, de a fűszerkeverék elfogyott, a doboza odalett. 

Pár éve ismét volt alkalmam párszor Szófiába visszamenni üzleti okokból. A város nem sokat változott és a lányok most is pont annyira szépek, vékonyak és nagyon jól öltözöttek, mint régen. Ahogy az éttermek hangulata sem változott, csak kísérőm nem volt már.

 

Előkészítési idő: 
10 perc
Főzési, sütési idő: 
30 perc

Hozzávalók

15 dkg
Darált marhahús
6 dkg
Kolbász (bőre lehúzva majd lereszelve)
15 dkg
kaskaval sajt
15 dkg
Cheddar sajt (vörös)
2 db
Tojás
1 csokor
petrezselyem (levelei apróra vágva)
2 db
Paradicsom (vékony szeletekre vágva)
2 db
Burgonya (meghámozva és szeletekre vágva)
1 db
hegyes zöld paprika (kimagozva, karikákra vágva)
1 ek
marokkói fűszerkeverék
  kis
Vaj
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
Elkészítés: 
  1. Az alapanyagokat a Hozzávalókban feltüntetettek szerint készítsd elő.
  2. A burgonyát gőzpárolóban párold puhára vagy sós vízben főzd meg.
  3. Nagyon kevés zsiradékon a kolbászt és marhahúst pirítsd össze, amíg a marhahús megbarnul. Ízesítsd a fűszerkeverékkel, sózzad és borsozzad ízlésed szerint.
  4. Az edénykét jól vajazd ki.
  5. Rétegezve rakd az edénykékbe a hozzávalókat, szépen megfelezve a mennyiségeket: kezdd a krumplival, majd folytasd a kaskaval sajttal, a hússal, a paradicsommal, majd paprikával.  A rétegek közé szórhatsz kevés petrezselymet. Esetleg ízlésed szerint sózhatod, borsozhatod.
  6. Cheddar sajttal borítsd be.
  7. Tedd az edénykét 240 fokra előmelegített sütőbe és kb. 20 percig süsd lefedve.
  8. Vedd ki, üsd a tetejére a tojást és tedd vissza további 8-10 percre.
Ötletek a tálaláshoz: 

Abban az edényben, amiben megsütötted. Díszítsd egy kevés vágott petrezselyemmel és egy-egy karika paprikával.

Recept értékelése: 
Average: 5 (5 votes)
hány csillagot kapott?