Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Tésztás ételek » Gock tésztatérképe » Durum tészta » Húsvéti tészta recept olasz módra
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

HÚSVÉT 2014.

Minden évben van sonka, főtt tojás...

Biztos te is úgy vagy vele, hogy marad természetesen vasárnapra is. Meg hétfőre... De addigra már szoktam unni egy kicsit, de még mindig van sonka, főtt tojás... Ebben a receptben elhasználhatod a húsvéti maradékokat, de még a Húsvétot sem kell megvárni, ha egy egyszerű, gyorsan elkészíthető, hétköznapi alapanyagokból álló tésztára vágysz.

Hasznos linkjeim a recepthez:

Ha szívesen megismerkednél a receptben használt tésztafajtával, akkor kattints ide: Mafalda Corta

Ha másféle tésztát szeretnél választani, akkor kattints ide: Rövid csőtészták

Tipp:

Én szeretem a rakott, sült tésztákat adagnyi formákban sütni, így tálaláskor egészen biztosan szép kockákat tehetek az asztalra. Ha követed a példám, lehetőleg lapos rövid tésztákat használj, például a receptben említetten felül jó választás lehet még:

Farfalle

Ricciolini

Pantacce Tricolori

Taccozzette

Ha a Rövid csőtészták (például Penne) mellett döntesz, akkor inkább egy sütőtálban készítsd el a receptet.

Előkészítési idő: 
10 perc
Főzési, sütési idő: 
40 perc

Hozzávalók

20 dkg
Mafalda Corta tészta (vagy más, rövid, süthető tésztafajta)
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
1 db
Halványító zellerszár (apróra vágva)
  kis
morzsolt chili (ízlés szerint)
3 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
50 ml
Fehérbor (száraz)
1 doboz
Paradicsom konzerv (egész paradicsommal)
1 ág
Rozmaring (levélkéi apróra vágva)
1 marék
Bazsalikom levél (csíkokra vágva)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
4 db
Tojás
10 dkg
Sonka (kockára vágva)
20 dkg
ricotta sajt
10 dkg
Mozzarella sajt (lereszelve)
  kis
Petrezselyem levél (apróra vágva a tálaláshoz)
  kis
olivaolaj
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a hozzávalókban megadtam.
  2. Ha húsvéti maradékból dolgozol, hámozz meg négy főtt tojást és vékonyan szeleteld le, ha nem akkor főzd keményre előbb a négy friss tojást.
  3. Egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd üvegesre a vöröshagymát a zellerszárral és a morzsolt chilivel együtt.
  4. Add hozzá a fokhagymát, majd egy kicsivel később öntsd fel a borral és add hozzá a rozmaringot. Hagyd a folyadékot elpárologni.
  5. Öntsd fel a paradicsommal, add hozzá a bazsalikomot, sózzad és borsozzad ízlésed szerint. 
  6. Főzd sűrű szósszá.
  7. Közben főzd meg a tésztát a csomagolásán találhatóak szerint. Itt tudhatod meg, Hogyan főzz helyesen olasz tésztát?
  8. Közben egy kevés olívaolajon pirítsd meg a sonkát.
  9. A szószt keverd össze a kifőtt tésztával.
  10. Rétegezd kiolajozott formába a tészta felét.
  11. Egyenletesen fedd le a tojás szeletekkel.
  12. Borítsd be a megpirított sonkával.
  13. Fedd le a ricotta sajttal.
  14. Végül terítsd rá a megmaradt tésztát, majd szórd meg a mozzarella sajttal.
  15. Előmelegített sütőben (260 fok) süsd tíz perc alatt készre, vagy amíg a sajt aranybarnára nem pirul rajta.
Ötletek a tálaláshoz: 

Ha egy tálban sütötted, a szeletelés előtt várj 10 percet.

Ha egyadagos formát használtál hozzá, öt perc elteltével a formával együtt helyezd a tányérra, majd óvatosan húzd le a formát.

Mindkét esetben díszítheted az ételt apróra vágott petrezselyemmel.

Recept értékelése: 
Average: 5 (1 vote)
hány csillagot kapott?