Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Tésztás ételek » Gock tésztatérképe » Durum tészta » Mákos tészta céklával wokban

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Szokták mondani, hogy vannak elvetemült ötleteim. Szerencsére nem vagyok egyedül. Mikor rákattantam a Mákos tészta projektre, vadul gondolkodni kezdtem mindenféle párosításokon, így eszembe jutott a cékla is. Felmentem a világhálóra ellenőrizni, mennyire elrugaszkodott ötlet ez. Nem annyira sajnos. Találtam Észak-Olaszország vidékeiről származó recepteket, ahol raviolit készítenek így: cékla a tésztán belülre, a mák pedig a tésztán kívülre. 

De én teljesen más megoldást szerettem volna megvalósítani a cékla-mák párosítással. Ázsiai technikát alkalmazva, wokban szerettem volna elkészíteni. Az ötletem nem új, az utóbbi hónapokban több más receptet ültettem át így, elsősorban magyaros ételek végezték a wokban nálam. Ebben a receptben maradtam a mediterrán alapanyagoknál, a céklát puhára, a sárgarépát roppanósra pirítottam, ehhez jött a tészta lime és mák társaságában.

A julienre vágást végezheted kézzel is, de célszerű ehhez a művelethez speciális gyalut használnod, ennek segítségével a két répát egy perc alatt vágtam gyufaszálnyi, egységes méretű darabkákra.

Hasznos linkek a recepthez:

Nézd meg a többi mák és tészta receptemet itt: Mákos tészta

Előkészítési idő: 
10 perc
Főzési, sütési idő: 
40 perc

Hozzávalók

40 dkg
Spaghetti tészta (vagy Spaghetti-féle tészta)
2 db
Cékla (meghámozva és cm-es kockákra vágva)
2 db
sárgarépa (julienre vágva)
1 db
Vöröshagyma (apróra vágva)
10 dkg
Pancetta (vagy füstölt, húsos bacon)
1 dl
Fehérbor (száraz)
1 db
Zellerszár (apróra vágva)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
  kis
morzsolt chili (ízlés szerint)
3 ek
Szezámmag olaj
2 ek
mák
5 dkg
Mozzarella sajt (lereszelve)
1 db
Lime (kicsavart leve)
Elkészítés: 
  1. Főzd meg a tésztát a csomagolásán találhatóak szerint, majd szűrd le és keverd össze egy evőkanál olajjal.
  2. Közben izzítsd fel a wokot közepes hőmérsékletre. Öntsd bele a maradék olajat és pirítsd meg benne a céklát, amíg kezd megpuhulni, ez körül-belül 12 percet vesz igénybe. 
  3. Add hozzá a sonkát, a répát, a zellerszárat és a hagymát, pirítsd tovább 8-10 percig. Közben sózzad és borsozzad ízlésed szerint. Egy kis chili paprika pikáns ízt fog adni az ételnek.
  4. Emeld a wok alatt a hőmérsékletet és add hozzá a sárgarépa csíkokat, pirítsd további két percig.
  5. Öntsd fel a borral, hagyd hogy a folyadék fele elpárologjon, míg a maradék szépen céklaszínűre festődik.
  6. Add hozzá a tésztát és további 2-3 percig pirítsad, közben pedig folyamatosan két fakanál segítségével jól forgasd össze a a wok tartalmát.
  7. Zárd el a hőforrást, majd locsold meg a lime levével, szórd meg a mákkal és még egyszer alaposan forgasd össze a wok tartalmát. 
  8. Azonnal tálald.
Ötletek a tálaláshoz: 
  1. Hangulatos, ha a wokot edénytartóra helyezve az étkező asztalra teszed, hogy mindenki kedvére szedhessen belőle.
  2. A mediterrán jelleget kevés reszelt mozzarella sajttal biztosíthatod.
Recept értékelése: 
Average: 4.4 (7 votes)
hány csillagot kapott?