Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Tésztás ételek » Gock tésztatérképe » Durum tészta » Napközelben az ISON üstökös recept
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

A mi fantázia világunkban az ISON üstökös Napkörüli pályára állt a végső megsemmisülése előtt. Körözgetett egy ideig, majd eltűnt egy Fekete lyukban. A Nappal együtt. 

A fantázia világa különös. Sokszor elég egy szó ahhoz, hogy egy villanás alatt felépüljön egy kép, amiből aztán étel recept születik. Máskor pedig akár hetek múlása is szükséges ahhoz, hogy valami végre összeálljon.

Ehhez a merész recepthez jött az a szó és adott volt egy tudományos aktualitás, az ISON üstökös közeledése a Naphoz. Ez a recept "pillanatok" alatt megszületett, egy fantázia alkotta képből. Visszafelé építkezve a képen szereplő objektumok ehető testet öltöttek. Nem is akármennyire ehetőt!

Nem is tudom eldönteni, hogy melyik alapanyag a fajsúlyosabb ebben a nem hétköznapi desszertben. A tészta (egy ideje szívesen alkalmazok tésztát desszertben, ami ha nem is képtelenség, de semmiképpen nem megszokott) markánsan narancsos íze vagy a krémsajtosan is nagyon csokoládé golyóé.

Valahol mindegy is.

Szeretem a meghökkentő ételeket. Képzeld csak el a vendégeid arcán a meglepetést, ha ezt a desszertet tálalod fel nekik. A meglepetés azután sem múlik el, amikor az első falatokat elfogyasztják. De megjelenik valami más is.

Az élvezeté...

Mert a Fekete lyuk a mi világunkban élvezettel nyeli el az ISON üstököst és a Napot is. És ettől még a világ sem dől össze, mindössze jólesően símogatjuk a hasunkat utána.

 

Előkészítési idő: 
20 perc
Főzési, sütési idő: 
20 perc

Hozzávalók

10 dkg
Linguettine al'arancia tészta
10 dkg
Étcsokoládé (60%-os, apróra vágva a csokoládé golyóhoz)
1 tk
instant kávé (a csokoládé golyóhoz)
1 ek
Kakaó por (Bensdorp kakaó a csokoládé golyóhoz)
175 g
Philadelphia krémsajt (natúr, a csokoládé golyóhoz)
2 ek
pattogatott amaránt (a csokoládé golyóhoz)
10 dkg
Nádcukor (a csokoládé golyóhoz)
10 dkg
fehér csokoládé (apróra vágva a szószhoz)
2 dl
főzőtejszín (a szószhoz)
1 marék
Menta levél (friss, csíkokra vágva a szószhoz)
1 ek
menta likőr (a szószhoz)
2 ek
pattogatott amaránt (a tálaláshoz)
Elkészítés: 
  1. Olvaszd fel az étcsokoládét olvasztótégelyben (vagy gőz felett).
  2. Add hozzá a cukrot és jól keverd ki, majd hagyd kézmelegre hűlni.
  3. Keverd hozzá a krémsajtot, add hozzá a vaníliás cukrot, a kakaót, a kávét és 2 evőkanál pattogatott amarántot.
  4. Jól dolgozd össze, formázz belőle nagyjából 2 cm-es golyókat a tenyeredben, majd tedd a golyókat hűtőszekrénybe, hogy jól áthűljön (lehetőleg éjszakára).
  5. Másnap forrósítsd fel a tejszínt és lassú tűzön párold meg benne az apróra vágott mentaleveleket. Vedd le a tűzről és szűrd le.
  6. Közben olvaszd fel a fehér csokoládét, majd keverd jól össze a mentás tejszínnel, add hozzá a menta likőrt.
  7. Közben főzd meg a tésztát a csomagolásán találhatóak szerint.
  8. Szűrd le, de semmiképp ne öblítsd, legyen ragadós.
  9. Borítsd a tésztát egy nagyméretű vágódeszkára, húzogasd szét szálakra és hagyd kihűlni.
  10. A kihűlt tésztát szálanként kezd el felgombolyítani, mintha pamutgombolyagot készítenél. Egyiket a másik után, amíg el nem éred a megfelelő méretet, ami legalább kétszer akkora, mint a csokigolyó.
Ötletek a tálaláshoz: 
  1. Önts a tálra egy adagnyi, kézmelegre hűlt, mentás csokoládé szószt.
  2. Helyezz a közepére egy tésztagolyót (Ez lesz a Nap). Locsold meg egy kevéske olvasztott vajjal.
  3. Vedd elő a csokigolyókat és a maradék pattogatott amarántban hempergesd meg őket.
  4. A szószon kívül helyezz el egy csokigolyót (ez lesz az ISON), mintha keringene a tésztagolyó körül.
Recept értékelése: 
Average: 5 (1 vote)
hány csillagot kapott?