Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Főételek » Rántott zöld paradicsom recept

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

A zöld paradicsom számára van élet azon túl is, hogy betakarítatlanul tönkre menjen, vagy savanyú sorsa legyen üvegbe zárva. Például...

Magyarországon aligha van ember, még ha életében nem készített is el egyetlen ételt sem, hogy hogyan kell rántott húst készíteni. Az már sokkal kevesebb magyar embernek jut eszébe, hogy ugyanezt az éretlen zöld paradicsommal is megteheti. Pedig például Amerikában pont fordított a helyzet: sokkal gyakrabban rántják be a paradicsomot, mint a húst. Fried green tomato... Ezt a recept nevet azok is ismerhetik, akik soha nem is próbálták még, hiszen ezzel a címmel jópár évvel ezelőtt készítettek egy sikeres (Oscar díjra is jelölt) filmet, amit Magyarországon is sokan láttak, sőt sokak kedvence volt. Az étel kétségtelenül Amerika délvidéki táján lett szinte emblematikus fogás (sokszor reggelire készítik), eredete mégis vitatott, sokan a zsidó eredetet valószínűsítik. 

A zöld paradicsom sajátságos citromos íze talán ebben a formában érvényesül a legjobban.

Az étel gyors, egyszerű és olcsó. Igyekezz szép nagyméretű paradicsomokat választani hozzá, ennyi a titka, semmi más...

Előkészítési idő: 
10 perc
Főzési, sütési idő: 
15 perc

Hozzávalók

4 db
Zöld paradicsom (Nagyméretű, 7-8 mm-es szeletekre vágva)
4 db
Burgonya (Nagyméretű, meghámozva és hasábra vágva)
1 tk
Szurokfű (avagy oregano, szárított)
2 db
Tojás (felverve)
4 ek
Liszt
4 ek
Zsemlemorzsa (én magvas házi morzsát használtam hozzá)
  g
Növényi olaj (a sütéshez)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
  kis
petrezselyem (díszítésnek)
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. A hasábburgonyát olajban vagy sütőben süsd meg, ahogy szoktad.
  3. Közben az ízlés szerint sózott, borsozott és szurokfűvel megszórt paradicsom szeleteket bundázd be és olajban süsd meg mindkét oldalát aranybarnára.
  4. Konyhai törlőpapírra szedjed ki és a felesleges zsiradékot itasd fel róla.
  5. Azonnal tálald.
Ötletek a tálaláshoz: 

Oszd el a tányérokra a megsült burgonyát és a rántott paradicsomokat, díszítheted egy-egy szál petrezselyemmel.

Recept értékelése: 
Average: 5 (8 votes)
hány csillagot kapott?