Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Tésztás ételek » Gock tésztatérképe » Durum tészta » Rizottó is, meg nem is recept
Rizottó is, meg nem is
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Sokan vannak, akik egyszerűen nem szeretik a rizst. Mondhatok akármit, hozakodhatok elő azzal a szomorú ténnyel, hogy rossz emlékeiket valamilyen menzán szerezték, ahol általában rossz minőségű rizst elkészítve rossz eljárással párosítva az eredmény csak egy lehet: rossz.

Nem hisznek nekem és ellenállnak.

Ugyanakkor a rizottó az egyik legszebb megnyilvánulási formája a rizsnek. A jó rizsnek, hiszen egy jó rizottó feltétlenül jó minőségű, speciális rizsért kiált. Talán azoknak sem kell lemondani egy rizottóról, akik semmi áron nem akarnak megtérni a rizsfogyasztás megszeretéséhez. Akkor helyettesítsék a rizst tésztával, természetesen rizs formájú tésztával.

A rizottó ezzel a recepttel imitálható. Nem úgy készül, mint egy rizottó, de egy rizottót is tudnék készíteni ezekből az alapanyagokból, ha az Orzo tésztát rizsre cserélném. Úgy is néz ki, mint egy szokványos rizottó.

Persze nem az. De sokkal gyorsabb. Sokkal kevesebb fáradtsággal készítheted el, nem igényel különösebb főzőtudást. Ugyanakkor egy nagyon látványosan színes, szép és nagyon egészséges, finom ételt tehetsz az asztalodra.

Nevezheted akár Orzotto-nak.

A lényegen ez mit sem változtat. Az étel neve meg szerintem így ütősebb. Vagy inkább így olyan...

Olyan GOCK-os.

Előkészítési idő: 
10 perc
Főzési, sütési idő: 
20 perc

Hozzávalók

40 dkg
Orzo tészta
15 dkg
Feta sajt
40 dkg
Batáta (édes burgonya, meghámozva és kis kockákra vágva)
2 db
Portobello gomba (vagy csiperkegomba, vékonyan szeletelve)
1 db
Kaliforniai paprika (piros, kis kockákra váva)
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
2 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
100 ml
Fehérbor (száraz)
1 ág
Rozmaring (levélkéi apróra vágva)
1 ág
Kakukkfű (levélkéi)
  kis
olivaolaj
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
Elkészítés: 
  1. Főzd meg a tésztát a csomagolásán találhatóak szerint.
  2. Amíg a tészta fő, egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd üvegesre a hagymát a paprikával együtt.
  3. Add hozzá a batátát, a fokhagymát és a zöldfűszereket. Sózzad és borsozzad ízlésed szerint, pirítsd tovább öt percig.
  4. Add hozzá a gombát is és pirítsd tovább, amíg a gomba össze nem eseik.
  5. Öntsd fel a borral és párold, amíg a batáta darabkák meg nem puhulnak. Ha elfőné a levét, adj hozzá egy kevés vizet.
  6. Eddigre a tészta is megfőtt. Szűrd le és forgasd össze a serpenyő tartalmának kétharmadával, a többit tedd félre a tálaláshoz.
  7. Végül morzsold bele a feta sajtot is, jól forgasd össze, majd azonnal tálald.
Ötletek a tálaláshoz: 
  1. Helyezz egy tálalógyűrűt a tányérra és töltsd meg a "rizottó-val", zömítsd meg.
  2. Terítsd be a tetejét a félretett zöldség keverekékkel, zömítsd meg ezt is.
  3. Óvatosan húzd le a gyűrűt.
  4. Díszítsd egy ágacska rozmaringgal.
  5. A tányérra én még díszítésképpen használtam gőzpárolóban megpárolt batáta csíkokat.
Recept értékelése: 
Average: 5 (2 szavazat)