Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Tésztás ételek » Gock tésztatérképe » Durum tészta » Szerelmes Rákok recept

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
2
Gondolataim a recepthez: 

Egy recept még a kezdetekből...

Természetesen minden forduló pontnak van előzménye is, így a recept megszületése előtt is főztem. Már hosszú-hosszú ideje, azzal a különbséggel, hogy kizárólag a családomnak, barátaimnak. Aztán elkészítettem ezt a receptet, mert ki tudja hogyan, de meghívást kaptam a a Miele Főzőiskola 2011-es receptversenyére. Meglepetésemre a hatfordulós verseny második, novemberi fordulójában a zsűri első díját, majd később az egész verseny fődíját (Miele gőzpároló) is megnyerte. Ezen a váratlan sikeren felbuzdulva döntöttem úgy, hogy receptjeim javát publikálom is. Később pedig a receptjeimnek otthont adó, GOCK szerint a gasztrovilág honlapom is megszületett. 

(Itt megnézheted a recept elkészítését filmen is: http://www.youtube.com/watch?v=D1tMmTmcp58)

Amikor a verseny résztvevőinek alkotásait megnéztem, túlsúlyban voltak a magyaros ízvilágot, hagyományos ételeket kedvelők. Úgy gondoltam, hogy akkor hívhatom magamra fel a figyelmet, ha valami mást teszek a virtuális "asztalra". Mindig is kedveltem a nagyvilág számtalan konyhájának ételeit, ehhez a recepthez mediterrán alapokat gondoltam el. Egy hirtelen jött gondolatot követve enyhén erotikus ételt akartam létrehozni. Mert az erotika merész vonala a gasztronómiának, másrészt a gasztronómia mégis szoros összefüggésben van az erotikával, hiszen minden egy jó vacsorával kezdődik...

Nem értem be azzal, hogy a receptet afrodiziákumként ismert alapanyagokból hoztam létre. Van is bennem némi szkepticizmus az afrodizákumokkal kapcsolatban. Sokkal inkább hiszek ezen alapanyagok pszichés hatásában. Vagy éppen az étel "valamire emlékeztető" megjelenésében. Az emberek, különösen a férfiak, vizuális lények. Ha látunk valamit, amiről eszünkbe jut valami, fantáziánk és ezzel a vágyaink, megállíthatatlanul beindulnak.

Ennek az ételnek a koncepciója a vizuális erotikán alapul. Ez volt az első olyan receptem, ahol előbb született meg a fejemben egy kép és a receptet ennek a képnek rendeltem alá. A későbbiekben sorra kísérleteztem hasonló, képalkotó koncepciókkal, több vagy éppen kevesebb sikerrel.

Az elkészült étel talán túl erotikus, túl "direkt" lett. Párom szerint mindenképpen. Tanácsára, azaz pontosabban szólva tiltására, az étel fotóját olyanképpen vágtam meg, hogy az "erotikus képből" voltaképpen már semmi sem látszik. Hagyatkozz a fantáziádra, hogy elképzeld, mit is láthatnál, ha láthatnád. Ez az erotika egyik alapja.  

Nagyon sok "régi" receptem van, amelyeket még azelőtt készítettem, hogy Anide-vel találkoztam volna. Ezeket az ételeket még én fotóztam. Kezdetleges technikával, de ami még rosszabb, semmi tehetségem nincsen a fényképezéshez, tehát ezek az ételfotók rosszak. Szépen lassan újrakészítem ezeket a recepteket Anide fényképezőgépe előtt, így ezek is felkerülhetnek majd a GOCK szerint a gasztrovilág oldalamra. Ezzel a recepttel azonban ilyet nem teszek. Ezt, a múlt tiszteletével, úgy hagyom, ahogy annak idején megszületett.

Hasznos linkjeim a recepthez:

Beleszerettem a "Szerelmes Rákok" témába, így később elkészítettem ezt a második variációt is: Szerelmes rákok kapribogyós crostini ágyon recept

 

Előkészítési idő: 
15 perc
Főzési, sütési idő: 
15 perc

Hozzávalók

4 db
Királyrák (megtisztítva, farkát a helyén hagyva)
4 db
Mafalda tészta
4 db
Szárított paradicsom (olajban eltett, lecsepegtetve)
1 db
Paradicsom (héja lehúzva, kimagozva és kis kockákra vágva)
1 db
Újhagyma (vékonyan karikázva)
1⁄2 db
halványító zelerszár (apróra vágva)
2 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
50 ml
Tejszín
30 ml
Fehérbor (száraz)
2 dkg
Parmezán sajt (frissen reszelve)
3 db
Bazsalikom levél (apróra vágva)
1⁄2 csokor
Petrezselyem levél (apróra vágva)
  kis
olivaolaj
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Főzd meg a tésztát sós vízben a csomagolás szerinti ideig. Tartsd melegen.
  3. Hevítsd fel az olajat és pirítsd meg a zellert.
  4. Csökkentsd a hőt és tedd hozzá a hagymát és egy gerezdnyi fokhagymát, pirítsd tovább egy percig.
  5. Tedd hozzá a paradicsomot, keverd össze és öntsd fel a borral. Tedd hozzá a bazsalikomot és párold addig, amíg majdnem teljesen eltűnik a leve.
  6. Botmixerrel az egészet jól aprítsd össze a mixelő edényben.
  7. Közben egy másik serpenyőben hevíts olajat, dobd bele a maradék fokhagymát és a rákokat. Süsd meg mind a két felét, amíg szép rózsaszínt nem öltenek. Tartsd melegen.
  8. A turmixolt összetevőket tedd vissza a serpenyőbe és gyenge tűzön melegítsd vissza. Öntsd fel a tejszínnel, tedd bele a sajtot. Sóval és borssal ízlésed szerint ízesítsd.
Ötletek a tálaláshoz: 

1. Helyezz a tányérra két szárított paradicsomot, hogy maradjon köztük hely.
2. Tekerj össze két szál tésztát és részben közéjük, részben fedésben rájuk helyezd.
3. A szószt rakd át egy mártásos edénybe és a csőrével óvatosan tölts a szószból a tésztatekercsek közé. Vigyázz, hogy a tekercsekből ne follyon ki a szósz.
4. Helyezd a rákokat a tésztatekercsek tetejére úgy, hogy szívecskét formázzanak.
5. Tegyél két kis petrezselyem kupacot a tekercsek két végére.

Recept értékelése: 
Average: 5 (1 vote)
hány csillagot kapott?