Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » olasz ételek » Szicíliai csirkemell recept csicseriborsóval
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Aki kételkedne benne, bizony elképzelhető egy szicíliai étel tészta nélkül is. A csicseriborsó szintén nagy népszerűségnek örvend Szicíliában vagy akár az egész Mediterrán térségben. Néha a hal is kimaradhatna... De nem érdemes kihagyni a szardellafilét, ennyi halíz még egy csirke mellé is elfér, különösen ha szicíliai étel elkészítésére szánod el magad.

 

Előkészítési idő: 
15 perc
Főzési, sütési idő: 
60 perc

Hozzávalók

30 dkg
csirkemell filé
1 ek
Vöröshagyma por (a fűszerkeverékhez)
1 tk
fokhagyma por (a fűszerkeverékhez)
1 tk
füst ízű só (a fűszerkeverékhez)
1 tk
citromos bors (a fűszerkeverékhez)
1 tk
Pimento (a fűszerkeverékhez)
4 ek
olivaolaj (a fűszerkeverékhez)
20 dkg
Csicseri borsó (száraz, előző este vízbe áztatva)
1⁄2 fej
Lilahagyma (apróra vágva)
3 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
1 db
Babérlevél
1 db
Citrom (reszelt héja és kicsavart leve)
 
víz
1 mk
Chili (szárított, morzsolt)
  kis
olivaolaj
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
20 dkg
Koktél paradicsom (félbe vágva)
5 dkg
Szárított paradicsom (csíkokra vágva)
8 db
szardellafilé (apróra vágva)
3 gerezd
fokhagyma (vékonyan szeletelve)
2 ek
Mazsola
2 ek
Fenyőmag (szárazon megpirítva)
1 tk
római kömény (mozsárban porrá törve)
50 ml
Sherry (száraz)
50 ml
csicseri borsó főzőlé
  kis
olivaolaj
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
Elkészítés: 

1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
2. Keverd össze a csirkemellhez való fűszereket az olajjal, majd a csirkemelleket jól forgasd át benne, hagyd állni.
3. Egy kicsi lábosban kevés olajon pirítsd meg a hagymát, a végén tedd hozzá a fokhagymát is, majd a leszűrt beáztatott csicseriborsót is. Öntsd fel annyi vízzel, hogy a víz egy centiméter magasan álljon felette. Sózzad és borsozzad ízlésed szerint.
4. Add hozzá a babérlevelet és lefedve kb egy órán keresztül főzd puhára.
5. Öntsd le a főzőlevet, de őrizd meg szükséged lesz még rá.
6. Vedd ki a babérlevelet és az olajat, a morzsolt chilit, a citromhéjat és a citromlevet hozzáadva botmixerrel pürésítsd. Ha kell, adagolj vissza a főzőléből. Tedd félre, tartsd melegen.
7. Egy nagyobb serpenyőben forrósíts fel egy kevés olajat, tedd bele a köményt, a szardella filét, a szárított paradicsomot és a fokhagymát. Állandó keverés mellett pirítsd meg.
8. Öntsd fel a sherryvel, állítgasd bele a paradicsomokat vágott felükkel lefelé. Hagyd, hogy a folyadék fele elpárologjon.
9. Add hozzá a mazsolát és öntsd hozzá a főzőlevet. Sózzad és borsozzad, ha szükségét látod. Hagyd lassú tűzön öt percig párolódni. Zárd el, tartsd melegen. 
10. Grill serpenyőben süsd át mindkét felét a csirkemelleknek. Vedd ki és tartsd melegen.

Ötletek a tálaláshoz: 

Egy hat centiméteres kerek formát tölts meg félig a csicseriborsó pürével, zömítsd meg, majd húzd le róla a gyűrűt. Vágj egy grillezett csirkemellet csíkokra, majd a csíkokból hézagosan a tányéron építsd fel a hússzeletet. A tál túlvégére szedj pár paradicsomot vágott felével lefelé, szedj rá a szószból is, majd szórd meg pirított fenyőmaggal. A csicseriborsó pürét díszítheted egy-két szelet jalapeno paprikával.

Recept értékelése: 
Average: 5 (1 vote)
hány csillagot kapott?