Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Díjnyertes receptek » VV1: Vega Vulkán recept
VV1: Vega Vulkán
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Még nem tudom, hogy lesz-e VV2, azaz olyan vega ételsorozat, amelyik..., de ez biztosan a VV1. Ahol jelen esetben a második V= Vulkán.

Hetek óta nosztalgiázom a régi receptjeimmel. Olyannyira, hogy fel is töltöttem belőlük néhányat, sőt egy csokorba is gyűjtöttem ezeket a régi recepteket, ha van kedved, kattints a linkre és nosztalgiázz velem, ezekkel az eredeti köntösben hagyott receptekkel.

Van ugyanakkor egy recept, amit csak nézegetek régóta is, de nem töltöttem fel a régi ruhájában, újra akartam készíteni. Aztán egyszer csak megnéztünk egy filmet és beszélgettünk róla. Szőr mentén szóba kerültek a vulkánok, egy gyerekkorom óta, mind a mai napig kristálytisztán élő emlékképek a Krakatau vulkánról: az iszonyatos erejű kitörése a XIX. szd. végén, az Anak Krakatau (Krakatau gyermeke) megszületése, egy vulkanológus könyve gyönyörűszép képekkel a vulkánról. És már tudtam is, hogy milyen lesz az új ruhája a régi receptnek.
Ez a Vega Vulkán nyilván nem annyira szép, mint a Krakatau, de nem is annyira félelmetes és veszélyes. Ellenben sokkal finomabb. Ráadásul nagyon egészséges is.

És még füstöl is, nem igaz?

 

Megjegyzés:

A recept eredeti verziója a Miele Főzőiskola 2012-es receptversenyének harmadik fordulójának a nyertese lett.

Hasznos linkjeim a recepthez:

Ismerkedj meg a receptben használt thai fekete rizzsel! Kattints ide: Thai fekete rizs

Szeretnéd tudni, hogy miért használok panko morzsát? Kattints ide: Panko, az alternatív zsemlemorzsa

Előkészítési idő: 
20 perc
Főzési, sütési idő: 
30 perc

Hozzávalók

2 csésze
thai fekete rizs
1 fej
Vöröshagyma (közepes, nagyon apróra vágva)
1 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
4 fej
csiperke gomba (vagy portobello gomba)
2 dkg
Szárított vargánya gomba
1 fej
Vöröshagyma (kicsi, nagyon apróra vágva a töltött gombához)
1 gerezd
fokhagyma (összezúzva a töltött gombához)
5 dkg
Gorgonzola sajt (a töltött gombához)
2 ek
Panko (a töltött gombához)
  kis
borsikafű (ízlés szerint a töltött gombához)
  kis
Só (ízlés szerint a töltött gombához)
  kis
Bors (ízlés szerint a a töltött gombához)
1 doboz
Paradicsom konzerv (a szószhoz)
1 fej
Vöröshagyma (kicsi, nagyon apróra vágva a szószhoz)
2 gerezd
fokhagyma (összezúzva a szószhoz)
50 ml
Fehérbor (száraz a szószhoz)
5 dkg
Gorgonzola sajt (a szószhoz)
  kis
Só (ízlés szerint a szószhoz)
  kis
Bors (ízlés szerint a szószhoz)
  kis
olivaolaj
2 db
Paradicsom (kisméretű, félbevágva a töltött gombához)
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. A szárított gombát tedd meleg vízbe és áztasd puhára.
  3. Közben egy kisméretű lábasban, kevés olajon, pirítsd üvegesre a rizshez szánt vöröshagymát.
  4. Adj hozzá egy gerezdnyi összezúzott fokhagymát, majd add hozzá a rizst is és jól keverd össze.
  5. Öntsd fel kétszeres mennyiségű vízzel sózzad és borsozzad ízlésed szerint, majd párold puhára (olykor kevergesd meg).
  6. Közben pirítsd üvegesre a szószhoz szánt vöröshagymát is, majd add hozzá az összezúzott fokhagymákat is.
  7. Öntsd fel a borral és hagyd, hogy a folyadék elpárologjon.
  8. Öntsd fel a paradicsom konzervvel, a paradicsomot jól törd össze, sózzad és borsozzad ízlésed szerint. Párold sűrű szósszá.
  9. Végül keverd össze a gorgonzola sajttal, míg az teljesen el nem olvad benne.
  10. Tedd félre, tartsd melegen.
  11. Közben egy kaparókanállal kapargasd ki a gombákat úgy, hogy azért ne lyukadjanak ki.
  12. A kikapart gombarészt vágd apróra.
  13. Csavard ki az áztatott gombát és vágd apróra.
  14. Egy serpenyőben felhevített kevés olivaolajba dobd a maradék vöröshagymát és pirítsd üvegesre.
  15. Add hozzá a fokhagymát, majd a gombákat is. Ízesítsd sóval, borssal és borsikafűvel ízlésed szerint.
  16. Végül add hozzá a maradék gorgonzola sajtot és keverd ki benne, majd vedd le a hőforrásról. 
  17. Ecsettel kend meg a gombákat olivaolajjal és tedd egy sütőedény rácsára.
  18. Keverd a serpenyő tartalmához a panko morzsát.
  19. A keveréket oszd el a gombafejekben.
  20. Helyezz minden egyes töltött gombafejre egy-egy félbevágott paradicsomot, majd kend meg egy kevés olivaolajjal.
  21. Kétszáz fokra előmelegített sütőben süsd 10 percig.
  22. Azonnal tálald.
Ötletek a tálaláshoz: 

Tálalhatod természetesen egyszerűen:

  1. Szedj egy adag rizst a tányérra.
  2. Ültess rá egy töltött gombát.
  3. Kínáld hozzá a szószt kiöntőben.

Ha véletlenül kedvet kapnál vulkán építéshez:

  1. Egy megfelelő méretű tölcsért tölts fel egy adagnyi rizzsel.
  2. Zömítsd kellőképpen, majd borítsd a tányérra, a tölcsért óvatosan emeld le róla.
  3. Óvatosan szedegess le a rizskúpból elegendően nagy kráternyi rizst.
  4. A kráterbe ültesd a töltött gombát.
  5. Folyass le a "hegy oldalán egy kevés szószt, mintha ez lenne a láva.
  6. A tányéron folyhat még tovább a szósz, mint a lávafolyó.
Recept értékelése: 
Average: 5 (2 szavazat)