Számtalan verziója létezik ennek a tradicionális mexikói levesnek. Mától már eggyel több...
Az augusztus végi még éppen nyár szép emlékeket rejteget nekem. Többek között egy szentendrei mexikói éttermet, ahol szűk baráti körben elfogyasztottunk egy ebédet. Az előétel után én egy tortilla levessel folytattam. Sokáig tartott, míg megettem, mert szörnyen forró volt. Nem csak a hőmérséklete, hanem az íze is. "Hot, very hot", ahogy az angol nyelvűek mondanák. Én inkább így: "too hot"! Mert az ízeit alig volt alkalmam élvezni, annyira forró és csípős volt.
Azóta is sokszor eszembe jut az a hét, melynek talán ez a leves volt a legkevésbbé szép emléke.
Mikor az utolsó üveg Garage felbontására készültem, megállt a kezem. Ezt most nem iszom meg, mondtam magamban. Elteszem leves alapanyagnak.
Őrizgetem egy ideje, makacsul ellenálltam a kísértésnek, hogy mégis másképp végezze ez az üveg is, a társaihoz hasonlóan.
Ebben a levesben a tradíciók keverednek a frissességgel. Ha kedved támad egy melengető leveshez, ne habozz, próbáld ki a tortilla leves GOCK verzióját... De ha valóban azokat az ízeket szeretnéd érezni, amit én kihoztam ebből a levesből, menj és vásárolj be előtte az alapanyagokból. A paprikákat és a Garage-t semmiképpen ne cseréld másra, ezektől lesz olyan, de olyan... Telített és jellegzetes paprikaíz, anélkül,, hogy a csípősség elvenné a valódi ízeket.
Hasznos linkjeim a recepthez:
Ha szeretnél többet megtudni a Guajillo paprikáról, akkor kattints ide: Guajillo paprika (Chile Guajillo)
Ha többet szeretnél megtudni az Ancho paprikáról, akkor kattints ide: Ancho paprika (Chile Ancho)
Ha többet szeretnél megtudni a Pasilla paprikáról, akkor kattints ide: Pasilla paprika (Chile Pasilla)