Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Levesek » Padlizsán leves recept arabul

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
8
Gondolataim a recepthez: 

Ha szereted a közel-keleti ízeket, akkor feltétlenül készítsd el ezt a tartalmas és nagyon ízletes levest. Ha korábban még nem kóstoltál volna arab ételeket, akkor is készítsd el, első élménynek kiváló lesz, hogy megszeresd ezt az izgalmas és változatos ízvilágot. 

Célszerű a levest a padlizsán idényében így ősszel elkészíteni, akkor a piacon olcsón juthatsz a legfőbb alapanyaghoz. Én természetesen a saját konyhakertemből szedtem össze a még ott csüngő padlizsánokat. Azokat a példányokat, amelyek túlélték a zakuszka és más padlizsánkrém készítési időszakot.

Hasznos linkjeim a recepthez:

Kiváncsi lettél más GOCK-féle receptekre? Kattints ide: arab receptek

Szeretnél érdekes és hasznos információkat olvasni a padlizsánról? Kattints ide: Padlizsán

Szeretnél több padlizsánnal készült GOCK receptet találni? Kattints ide: padlizsán receptek

Előkészítési idő: 
20 perc
Főzési, sütési idő: 
40 perc

Hozzávalók

1 kg
Padlizsán (fiatal, héjával együtt egy centiméteres kockákra vágva)
2 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
6 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
2 db
kápia paprika (kimagozva, kockákra vágva)
1 doboz
csicseriborsó konzerv (lecsepegtetve)
18 dl
zöldség vagy csirkehús alaplé
50 dkg
csirkemell filé (kis kockákra vágva, hagyd el, ha vegetáriánus vagy)
2 dl
Tejszín
1⁄2 db
Citrom (kicsavart leve)
1 db
gyömbérgyökér (2 cm-es, meghámozva, majd apróra vágva)
1 ek
Szurokfű (avagy oregano, szárított, morzsolt)
1 tk
kurkuma (por)
1 tk
Fűszerpaprika (édesnemes)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
  kis
Chili (morzsolt, opcionális)
Elkészítés: 
  1. A megmosott, szárától megfosztott és felkockázott padlizsánt tedd sütőtálcára, forgasd össze olívaolajjal, adj hozzá egy teáskanálnyi sót és ízlésed szerint borsozd meg.
  2. Kettőszáz Celsius fokra előmelegített sütőben süsd 15 percig, majd vedd ki és forgasd jól össze, majd a sütőbe visszatéve további tíz percig süsd készre.
  3. Közben készítsd elő az alaplevet, ahogy szoktad. Ha vegetáriánus vagy, használj zöldség alaplevet.
  4. Egy kevés olívaolajon pirítsd üvegesre a hagymát, majd add hozzá a fokhagymát, a chilit és a gyömbért is. 
  5. A közben elkészült sült padlizsán felét is keverd hozzá, pirítsd tovább öt percig.
  6. Öntsd a serpenyő tartalmát az alapléhez. Szórd bele az oregano-t, a kurkumát és a fűszerpaprikát is. Alacsony hőn főzd 10 percig.
  7. Közben az ízlés szerint sózott és borsozott csirkehús kockákat kevés olajon pirítsd meg, mad szedd ki a serpenyőből és tedd félre.
  8. Ugyanebben a serpenyőben pirítsd meg a kápia paprikákat, majd tedd hozzá a maradék padlizsánt is és pirítsd tovább öt percig.
  9. Végül tedd vissza a félretett húst és jól forgasd össze. Zárd el a hőforrást, tedd félre.
  10. A közben elkészült leves alapot botturmixgéppel pürésítsd. majd szűrű szövésű szitán passzírozd át.
  11. A leszűrt leveshez öntsd hozzá a serpenyő tartalmát és a lecsepegtetett csicseriborsót, majd alacsony hőn főzd öt percig.
  12. Zárd el a hőforrást és keverd hozzá a tejszínt és ízlésed szerint adagold hozzá a citromlevet is.
Ötletek a tálaláshoz: 

A leveses tálba először a leves sűrűjéből készíts egy halmot, azt öntsd körbe a leves levével. Aprított petrezselyemmel és citrom darabkával díszítheted.

Recept értékelése: 
Average: 5 (8 votes)
hány csillagot kapott?