Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Főételek » Kínai darált sertés recept sok zöldséggel

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Egy egyébként egészséges étkezésre törekvő családban sokszor gondot okozhat, ha néhány tagja enne húst, míg más családtagok pedig inkább nem. Már lejátszották azt a kompromisszum kereső menetet, hogy vagy a húsevők szokjanak le a szokásukról vagy a húst nemevők szokjanak vissza rá. Sem az egyik, sem a másik út nem bizonyult járhatónak. Marad a mindkét felet kielégítő duplikáló megoldás. ami viszont megnehezíti annak az életét, aki a vacsorát készíti. 

Ilyen esetben jönnek jól az olyan univerzális ételek, amelyek teljes értékűek hús nélkül is, meg hússal is. Így is finomak meg amúgy is. 

Mint ez a hagyományos kínai technikával elkészített étel. A wokban készült ételek egyébként is lépcsőzetesen készülnek fel, az egyik alapanyag követi a másikat módszert követve. Így lehet biztosítani azt a feltételt, hogy az alapanyagok minden egyes darabkája egyerre piruljon. Ez az étel megállja a helyét hús nélkül is, ilyen esetben legfeljebb ha elegendő proteinhez szeretnél jutni, akkor a hús helyett tehetsz még bele több gombát, lehetőleg ázsiában előszeretettel használt, jól pirítható fajtákat. De könnyen készíthetsz a recept alapján húsos, meg húsnélküli verziót is, anélkül, hogy ez lényegileg befolyásolná az étel elkészítési idejét vagy éppen az élvezhetőségét.

Nem minden az, aminek látszik. 

Bármennyire is tésztát vélsz felfedezni az ételben úgy első ránézésre, a spagettifélének látszó valamiknek a külsőt leszámítva nem sok közük van a tésztához. Elsőre furcsán hat a válasz: az, ami tésztának látszik benne, az krumpli. Wokban pirított krumplicsíkok. 

Ahhoz azonban, hogy a krumplicsíkok piruljanak a wokban, nem árt, ha rendelkezel olyan célszerszámmal, amivel a krumplit és a többi zöldséget egyenlő méretű csíkokra tudod gyalulni. Csak késsel felszerelkezve a művelet egyhén szólva is bosszantó, az eredmény pedig messze nem lesz kielégítő. 

Hasznos linkjeim a recepthez:

Ismerkedj meg a receptben haszlált alapanyagokkal: 

 

Előkészítési idő: 
30 perc
Főzési, sütési idő: 
15 perc

Hozzávalók

20 dkg
darált sertéshús (ha vegetáriánus vagy, cseréld shiitake vagy ördögszekér gombára)
3 db
kínai fafül gomba (Mu-err gomba, beáztatva, majd vékony csíkokra vágva)
3 db
Burgonya (nagyméretű, meghámozva, majd gyufaszálra vágva)
1 db
sárgarépa (megtisztítva, majd majd gyufaszálra vágva)
1 db
Kaliforniai paprika (piros, kimagozva, majd gyufaszálra vágva)
3 db
Újhagyma (felezve, majd gyufaszálra vágva a tálaláshoz)
1 db
gyömbér gyökér (2cm-es, meghámozva, majd apróra vágva)
4 gerezd
fokhagyma (megtisztítva, majd vékonyan szeletelve)
3 ek
oyster szósz
1⁄4 fej
Kínai kel (vékony csíkokra vágva)
3 ek
világos szójaszósz
1 ek
Szezámmag olaj
3 ek
víz
1 ek
nyílgyökér por (vagy kukorica keményítő)
1 tk
Nádcukor
  kis
morzsolt chili (ízlés szerint)
1⁄2 db
Lime (kicsavart leve)
1 dl
Olaj (a pirításhoz)
Elkészítés: 
  1. Áztasd be a szárított gombát egy bögrényi vízben, majd ha felpuhul, vágd vékony csíkokra.
  2. Gyaluld a meghámozott krumplikat gyufaszál vastagságú csíkokra, majd tedd vízbe ázni. Cserélgesd a vizet addig, amíg a keményítő ki nem ázik belőle, amit onnan veszel észre, hogy az áztatóvíz már nem lesz opálos, hanem víztiszta marad.
  3. Közben készítsd elő az összes többi alapanyagot, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  4. Keverd össze az oyster szósszal a szójaszószt, a szezámmag olajat, a keményítőt, a cukrot és a chilit, tedd félre.
  5. Hevítsd fel a wokot, önts bele olajat és magas hőfokon pirítsd meg a krumplicsíkokat. Akkor jó, ha íze a főtt és a sültkrumpli között helyezkedik el, az állaga pedig még roppanós marad. Szedd ki és tedd félre egy tálban
  6. A következő adagban pirítsd meg a húst, már ha teszel bele vagy a húspótló gombát. Ha egyszerre készítesz húsnélküli és húsos verziót, akkor pirítsd egy másik serpenyőben. Szedd ki, tedd félre.
  7. A következő adagban a gyömbéren pirítsd meg a répát, a paprikát és a fafül gombát, majd add hozzá a fokhagymát is.
  8. Szórd bele a káposztát is, majd pirítsd tovább 3 percig.
  9. Tedd vissza az összes félretett pirított alapanyagot és jól forgasd össze (kivéve a húst, ha egyszerre készíted a vegetáriánus és a húsos verziót.
  10. Öntsd rá a kikevert szószt és egy-két perc alatt pirítsd készre (Ez az a pont, amikor a kész étel vegetáriánus felét már tálalhatod is, és itt adhatod a visszamard részhez a húst, majd jól forgasd össze.)
  11. Végül ízlésed szerinti mennyiségben locsold meg a lime levével, majd azonnal tálald.
Ötletek a tálaláshoz: 

Szedj a tányérra egy adagot, majd szórd meg gyufaszálra vágott újhagymával. 

Recept értékelése: 
Average: 5 (2 votes)
hány csillagot kapott?