Nyáron mediterrán, télen ázsiai... Ez nem szabály, még nálam sem, de ha statisztikailag nézem az elmúlt egy év receptjeit, akkor ez tisztán megmutatkozik nálam. Tudnék valószínűleg ideológiát felépíteni a gyakorlat mögé... Ha valaki megkérdezne arról, hogy a mediterrán térség vagy a Távol-Kelet ételeit szeretem jobban, nagyon sokat kellene gondolkodnom. Talán úgy válaszolnék, hogy a nyarat jobban szeretem a télnél.
1. Forrald fel a vizet.
2. Amikor forr, keverd bele a miso sűrítményt, a galangal felét, a rizs ecetet, az osztriga szószt és a pálmacukrot. Alacsony lángon forrald tovább 10 percig, majd szűrd le.
3. A tofut vágd keresztben kb 1 cm-es hasábokra. Keverd el a panko-t a galangal porral.
4. A tofut mártsd a felvert tojásba, majd hempergesd meg a fűszerezett panko-ban.
5. Grill serpenyőben forrósítsd fel az olajat és a bundázott tofu-t mindkét oldalán süsd aranybarnára. Törlőpapíron itasd le a felesleges zsiradékot, tartsd melegen.
6. Az udon tésztát áztasd be a csomagolásán feltüntettek szerint, majd szűrd le és tartsd melegen.
7. Wok-ban hevítsd fel a szezámmag olajat. Pirítsd illatosra meg a galangal másik felét és a fokhagymát (na meg az édes chili szószt, ha nem hagyod ki), majd dobd hozzá a brokkoli rózsákat, pirítsd roppanósra, majd tartsd melegen.
Oszd el a tányérok közepén kis halmokban a brokkolit, támaszd hozzá a megsütött tofut. A tésztával öleld körbe mindezt, majd öntsd fel a miso levessel. Szórj a levesbe aprított koriander levelet és díszítsd a tofut a julenne-re vágott újhagymával.