Jelentése: "borsóhéj"
Származási hely: Puglia
Átlagos mérete: 30 mm hosszú, 8 mm széles
Másnéven: Cicatelli
Amit a Capunti tésztáról GOCK gondol:
"Ülök a sámlin, előttem egy nagy tál borsó. Édesanyám még szedegeti a borsóleveshez való másik felét. Az én feladatom kiszedegetni a borsószemeket. Megnyomom a parányi csónak orrát, élvezem, ahogy kipukkan. Mutatóujjammal befurakodok a nyílásba és végighúzom a végéig. A borsóhéj engedelmesen megnyílik az ujjam előtt, a borsószemek hangos koppanással pottyannak a még üres tálba. A koppanások egyre tompábbak, ahogy telik a tál... Lesem édesanyámat és ha nem figyel rám, akkor bekapok néhány borsószemet, a zsengébbek közül. Azt hiszem, nem veszi észre. Olyan édesek...
Az újságpapíron szaporodnak az üres borsóhéjak..."
Mint a zacskójából kiborított Capunti tészta.
Ezt a tésztát akár te is elkészíthetnéd otthon. A meggyúrt tésztát sodord kb. 8 mm vastag rúddá, vagdosd kb. 3 cm-es darabokra, majd kellően belisztezett gyúródeszkán nyomd a három középső ujjadat ( ha belefér, legyen a kisujjad a negyedik) a tésztába és lefelé nyomva húzd magad felé, hogy megpöndörödjön és már kész is a Capunti egy példánya, ami magán viseli ujjaid lenyomatát. A tészta nagyon jól fogja meg a darabos szószokat, ilyenekhez használd. Húsos (kiválóan illik a szárnyasokhoz) és paradicsomos szószokhoz.