Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Díjnyertes receptek » Bastilla recept
Bastilla recept
Hány személyre?: 
8
Gondolataim a recepthez: 

A leveles tészta pontos eredete a homályba vész már, de a XIII. század mór konyhájában már megjelenik (muwarraqa néven). Valószínűsíthetően az ugyancsak arab eredetű rétestésztából ered. Jó ideje már tervezgetem, hogy elkészítem ezt az ételt, kapóra jött egy kihívásnak való megfelelési kényszer. Az autentikus recept kismérvű átalakításával meg is felel az elvárásoknak, mindazonáltal továbbra is autentikusnak tekinthető.

Ezzel a recepttel a SPAR Chef receptverseny 5.-ik fordulójában a szakmai zsűri első díját nyertem.

Előkészítési idő: 
30 perc
Főzési, sütési idő: 
40 perc

Hozzávalók

30 dkg
csirkemell filé
1 csomag
Leveles tészta
6 db
Tojás
10 dkg
Mandula (blansírozott)
5 dkg
Mazsola
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
2 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
1 ek
1⁄2 ek
Koriander (őrölt)
1⁄2 ek
Chili (morzsolt)
1 db
Gyömbérgumó (2 cm) (lereszelve)
1⁄2 ek
Bors (frissen őrölt)
1 csomag
Sáfrány (meleg vízbe áztatva)
2 1⁄2 dl
víz (forró)
1 db
Fahéj rúd
2 ek
Petrezselyem levél (apróra vágva)
15 dkg
Vaj
1⁄2 db
Citrom (kicsavart leve)
1 db
Jalapeno paprika (kimagozva és szeletelve)
2 ek
Fahéj (őrölt)
Elkészítés: 

1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogyan azt a Hozzávalókban megadtam.
2. A fokhagymát keverd össze a sóval, majd dörzsöld a keveréket a csirkemellekbe. Hagyd fél órát állni.
3. A gyömbért keverd össze a korianderrel, a chilivel és a borssal. Öntsd hozzá a vizet, tedd hozzá a sáfrányt és jól keverd össze.
4. Tedd a csirkemellet egy akkora lábasba, aminek az alján kényelmesen elfér. Öntsd rá a vizes keveréket.
5. A vöröshagymát és a petrezselymet dobd a csirke tetejére. Tedd ugyanezt a fahéj rúddal is. Tegyél még hozzá egy evőkanál vajat kisebb darabokban és lágyan keverd össze.
6. Forrald fel a vizet, majd alacsony lángon főzzed kb. 10-12 percig.
7. Halászd ki a csirke darabokat és egy tálon hagyd kézmelegre hűlni. Ha kihűlt, nagylyukú reszelőn morzsold/reszeld le és tedd félre.
8. Közben a visszamaradt keveréket főzd tovább, míg besűrűsödik, tedd félre. Halászd ki belőle a fahéj rudat, dobd ki.
9. Egy serpenyőben két evőkanál vajon pirítsd meg a mandulát, majd szűrd le és vágd apróra.
10. A mazsolát forró vízbe áztasd be két percre, majd szűrd le és tedd félre.
11. Nyújtsd ki a felengedett tésztát kb 7-8 mm vastagra, tedd egy mély tálba óvatosan úgy, hogy a tálat kibéleljed vele és a tészta szélei mindenhol kb egy távolságra túlérjenek a tálon.
12. Verd fel a tojásokat a tejföllel, majd tedd vissza a lángra a besűrített levet és öntsd bele a tojást. Folyamatosan keverjed, amíg összeáll, de ne süsd át keményre.
13. A maradék vajat olvaszd fel.
14. Töltsd a tésztával bélelt tál közepére a tojásos keverék felét és egyenletesen oszd el. Szórd meg a mazsola és a mandula felével. 
15. Következő rétegként szórd bele a reszelt csirkemellet és locsold meg a citromlével. Szórd rá a maradék mazsolát és a mandulát, majd az egészet borítsd be a maradék tojásos keverékkel.
16. A tésztát hajtogasd be középre, készíts egy nagyméretű batyut így, jól zárd le.
17. Egy sütőlapot enyhén vajazz ki és egy ügyes mozdulattal borítsd a batyut a sütőlapra, összezárt felével lefelé. Ha szükséges, kézzel igazítsd szép cipóformára
18. Kend meg a cipó tetejét olvasztott vajjal.
19. Tedd a sütőlapot 220 fokra előmelegített sütőbe és süsd 10 percig.
20. Vedd ki és újra kend meg az olvasztott vajjal és tedd vissza, süsd, amíg szép aranysárga nem lesz a felülete (kb még 10 perc).
21. Ha kész, vedd ki a sütőből és gazdagon hintsd meg a fahéjjal. Karcolj a felületre keresztmintát.

Ötletek a tálaláshoz: 

Azonnal tálald. Helyezd a Bistillát tálaló tálra. Az asztalnál vágjál belőle szeleteket, adhatsz hozzá csípős paprikát, nekem éppen jalapeno paprikám volt itthon.

Recept értékelése: 
Average: 5 (2 szavazat)