"- Mi legyen ma a vacsora, Palikám? – kérdezi Jucika, mint lassan harminc éve minden nap.
- Háááát… Legyen marhapörkölt, tarhonyával! – válaszol Pali, nem túl fantáziadúsan.
Mit tehet mást Jucika, aki még mindig imádja Palit, csendes beletörődéssel nekiáll előkészíteni a marhahúst, pedig ő inkább Marinara spagettit készített volna. De Pali nem szereti a tésztát, hacsak nem tarhonya formájában. Előveszi hát a tarhonyát is a szekrényből. Nézegeti a kezében a zacskót, ami a megszokottnál sokkal tetszetősebb. Megfordítja, elolvassa a magyar nyelvű, ráragasztott címkét:
Fregola Sarda
Összetétel: Durum búza…
Jucika átsétált a számítógéphez és kiguglizza a választ: A Fregula (avagy fregola) Szardíniáról származó tésztafajta. Hasonlít az izraeli kuszkuszra, többféle méretben készítik, durvára őrölt durumlisztből készült tésztából sodorják gyöngyökké. A formálás után szárítják, majd megpörkölik. Színe ezért nem homogén, íze enyhén füstös.
Jucika arcán derűs mosoly árad szét: Pali, mit vettél már megint! - gondolja magában-, De most az egyszer jól hibáztál. Este, a vacsora után ártatlan arccal kérdezi meg párját:
- Hogy ízlett a pörkölt, Pali?
- Hmmm… A pörkölt, mint máskor, de a tarhonya! Ez nagyon finoman sikerült ma, tán még soha nem volt ilyen finom! – válaszol elégedetten Pali."
Próbáld ki te is!
Használhatod tészta salátákban, levesekben, illetve köretként, ahogy Jucika tette. A kuszkuszhoz képest durvább szerkezetű, ami megmutatkozik a felületén is, így a szószokat jobban képes megkötni, mint a sima felületű kuszkusz. Jellegzetességét a pörkölés eredményeképpen kapott füstös íz kölcsönzi még neki.