Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Desszertek » Torták » Sütemények » Garázsban sült birsalmás táska recept

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
8
Gondolataim a recepthez: 
Képzeld el, hogy...:
Becsukod a szemed és érzed, hogy édes, fahéjas, citromosan birsalmás illat terjeng a konyhádban. Kinyitod a szemed és két meleg süteményt látsz illatozni a tányérodon. Az aranybarnára sült fahéjas cukor máz nedvesen csillog az öntettől, ami a tányérokra folyva körülöleli a süteményeket. A villa már a kezedben...
Elválasztod az első falatot a süteményből, kiegészíted a vanília fagylaltgombóc egy darabkájával és belemártod az öntetbe, mielőtt mohón a szádhoz emelnéd. Egyszerre hiden és meleg, savanykás és édes. A kontrasztok között találsz egy ismeretlen és különleges ízt.
 
Akkor még nem tudod, hogy ez a Garage íze...
 
Eszedbe nem jutott volna, hogy először egy süteménybe itatva találkozol ezzel az ízzel.
 
Összekészíted a következő falatot a tányérról, már becsukott szemmel ízleled, hogy kizárd a külvilágot, csak az ízeket élvezzed. 
 
 
GOCK BIRSALMÁJA
Nincs talán olyan másik alapanyag, amihez annyira személyes kapcsolat fűzne, mint a birsalma. Valahol szomorú tény, hogy Pestlőrincen, ahol felnőttem, gyakori volt a házak kertjében a birsalmafa és most már egyet sem látok. A szülői házban is volt egy, de ha őszinte akarok lenni, akkor eléggé mostohán bántunk vele. A termés nagy része a körülötte kapirgáló tyúkoké lett. Édesanyám csak nagy ritkán készített valamit belőle, általában kompótot, amit nem is szerettem igazán. Én nyersen is szívesen rágcsáltam és emlékszem, mennyire sajnáltam a sok, a tyúkoknak hullott szép gyümölcsöt.
Nagymamám ellenben saját fája terméséből minden évben készített birsalmasajtot. Hozott belőle nekünk, szépen celofán papírba csomagolva, szalaggal átkötve. Gyakori vendégváró sütije volt a gyümölcskenyér: tele finom csoki, dió és (persze) birsalmasajt darabkákkal.  Egyik fa sincsen meg már...
(Részlet az Erisz aranyalmája: a birsalma bejegyzésemből, a teljes írásért kattints a címére)
 
Házunk kertjében is van egy birsalmafa. Gazdag terméséből minden évben készítek számtalan ételt, régi vagy új recept alapján, csak hogy talán önmagamnak is bizonyítsam, mennyire értékes és sokoldalú gyümölcs a  birsalma.
 
Ez a recept a 2013-as év terméséből született...
Előkészítési idő: 
20 perc
Főzési, sütési idő: 
50 perc

Hozzávalók

50 dkg
Liszt (a tésztához)
25 g
Élesztő (a tésztához)
80 ml
kézmeleg víz (a tésztához)
180 ml
kézmeleg tej (a tésztához)
2 db
Tojás (a tésztához)
4 ek
Vaj (szobahőmérsékletű, a tésztához)
1 ek
Nádcukor (a tésztához)
1 mk
Só (vagy ízlés szerinti mennyiségben, a tésztához)
2 db
Birsalma (a töltelékhez)
2 ek
Vaj (a töltelékhez)
1 ek
Lágy sötétbarna cukor (a töltelékhez)
1 tk
Fahéj (a töltelékhez)
1 ek
citromlé (a töltelékhez)
15 dkg
Nádcukor (az öntethez)
15 dkg
Vaj (az öntethez)
200 ml
Garage (alkoholos limonádé ital az öntethez)
1 tk
Fahéj (az öntethez)
4 ek
vanília fagylalt (a tálaláshoz)
4 db
Menta levél (a tálaláshoz)
Elkészítés: 
  1. Először készítsd el a tésztát.
  2. Futtasd fel az élesztőt a meleg vízben.
  3. Keverd össze egy dagasztótálban a tészta alapanyagait, majd géppel jól dolgozd össze. Meleg helyen hagyd kelni, amíg a duplájára nem dagad.
  4. Amíg a tészta kel, vágd négyfelé a gyümölcsöket. Hámozd meg és magozd ki, majd vág össze kis kockákra.
  5. Egy serpenyőben olvassz meg két evőkanál vajat, add hozzá a gyümölcsöt, a lágy sötétbarna cukrot (különleges ízt ad, de ha nincsen otthon, itt is jó lesz nádcukor), a fahéjat és a citromlevet. Gyakran kevergetve párold puhára, de még roppanósra a birsalmát. Tedd félre.
  6. Ha megkelt a tészta, felezd el és formázz belőle két egyenlő labdát.
  7. Nyújtsd ki akkorára mindkettőt, mint egy-egy pizza (azaz 32 cm-esre), majd továbbra is pizzamódra kezelve körszeletővel vágd nyolc-nyolc szeletre.
  8. Tölts egyenként a szeletekre annyi kissé kihűlt birsalmát, hogy nagyjából mindegyik szeletre egyenlő mennyiség jusson.
  9. Tekerd fel a szeletet a csúcsától kiindulva, majd a végeit zárd le. Buktaforma tésztákat kapsz így, melyeket egyenként helyezz el egy kivajazott sütőtálon.
  10. Folytasd tovább, amíg mindegyik tésztadarabot meg nem töltötted.
  11. Melegítsd elő a sütődet 180 fokra.
  12. Olvaszd fel a tizenöt dekagram vajat, majd keverd hozzá a cukrot és a fahéjat, kevergesd, amíg fel nem olvad a vajban. 
  13. A vajas-cukros keverékkel locsold le a süteményeket, ecsettel egyenletesen oszd el a felületén, majd öntsd alá a Garage-t.
  14. Helyezd a sütőbe és süssed 30 percig, avagy amíg aranybarnára nem sül.
Ötletek a tálaláshoz: 
  1. Szedj két-két süteményt tálanként, majd locsold meg a levével.
  2. Ha szereted, tegyél még hozzá egy-egy adag vanília fagylaltot.
  3. Díszítheted mentalevéllel is.
Recept értékelése: 
Average: 5 (4 votes)
hány csillagot kapott?