Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Főételek » Hússal töltött birsalma recept
Hússal töltött birsalma
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

A birsalma szezon közepén az elmaradhatatlan birsalmasajt főzésen kívül gyakran használom ezt a gyümölcsöt különböző ételek készítéséhez. Húshoz elsősorban közel-keleti ízvilágú ételeket készítek, ami egyszerre autentikus, másfelől meg a birsalmához ez illeszkedik a legjobban.

A magyar konyha is hemzseg a töltött akármiktől és a közel-keleti ételek választékában is számtalan ilyen fordul elő. Úgy is lehet mondani, hogy mindent töltünk, aminek a formája és állaga ezt megengedi. A birsalma is ilyen. El tudod képzelni, hogy amikor a sütőből kiveszed a kész ételt és lekapod róla a takaró fóliát, micsoda illat árasztja el a konyhádat?

Nem?

Akkor próbáld ki!

Hasznos linkjeim a recepthez:

Erisz aranyalmája: a birsalma

Holland chili paprika

Zsálya (Salvia officinalis)

 

Előkészítési idő: 
30 perc
Főzési, sütési idő: 
60 perc

Hozzávalók

50 dkg
Borjúhús (darált)
5 db
Birsalma
2 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
1 db
Chili paprika (kimagozva, apróra vágva)
1 doboz
Sűrített paradicsom
2 dl
víz
1 marék
szárított tőzegáfonya (azaz cranberry, ha nincs jó lesz hozzá mazsola is)
10 dkg
Vaj
5 db
Zsálya levél (apróra vágva)
1 tk
Fahéj (őrölt)
1⁄2 tk
Szegfűbors (őrölt)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
bors ízlés szerint
1 ek
rózsavíz koncentrátum
1⁄2 db
Citrom (kicsavart leve)
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Válaszd ki a négy legszebb, megmosott birsalmát és vágd félbe, mad vájd ki a tartalmukat. A gyümölcsök megmaradt falvastagsága legyen kb. egy centiméter.
  3. Az ötödik gyümölcsöt hámozd meg, magozd ki és vágd kisebb darabokra.
  4. A kivájt gyümölcshúst és a feldarabolt ötödiket gépi aprítóval kaszabold apróra.
  5. Keverd össze a citrom levével és tedd félre.
  6. A sütődet melegítsd fel 180 fokra.
  7. Egy elég mély serpenyőben a vaj felén pirítsd üvegesre a vöröshagymát a chilivel együtt. Ha nem szereted még a legenyhébb csípősséget, akkor a chilit hagyd el.
  8. Add hozzá a darált húst és pirítsd barnára.
  9. Adj hozzá 1 dl vizet, a sűrített paradicsomot, a zsályát és a tőzegáfonyát.
  10. Ízesítsd ízésed szerinti mennyiségben fahéjjal, szegfűborssal, sóval és borssal.
  11. Alacsony lángon párold 20-25 percig.
  12. Közben egy kevés vajon pirítsd meg a birsalma húst és azt is keverd a húshoz.
  13. Vajazz ki egy sütőtálat és helyezd bele a kivájt, félbevágott gyümölcsöket.
  14. Töltsd meg a töltelékkel.
  15. Keverd össze a rózsavíz koncentrátumot 1 dl vízzel és öntsd a gyümölcsök alá.
  16. Fedd le a tálat és süsd 30 percig vagy amíg a gyümölcsök meg nem puhulnak, de még nem esnek szét.
  17. Közben időnként ellenőrizd a gyümölcsök puhaságát.
  18. Azonnal tálald.
Ötletek a tálaláshoz: 

Helyezz a tányérra egy vagy két megsütött gyümölcsöt. A tálat szép színessé teheted, ha az ételt zsálya levéllel és chili paprikával díszíted, ahogyan én tettem.

Recept értékelése: 
Még nincs értékelve