Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Tésztás ételek » Kacsamell ragu recept padlizsánnal
Kacsamell ragu Fettuccine tésztával
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

A mediterrán konyha számtalan előnye ismert és nem vagyok egyedül a világban, aki ezt tudja. Rendkívül egészséges, egyszerűségében is változatos tud lenni. Nyáron azonban konyhakert művelőként szembesülök egy érdekes kényszerrel is. Konyhakertem mérete korlátozott, igyekszem a rendelkezésemre álló területen a lehető legnagyobb értéket megtermelni. Ezek pedig a mediterrán konyha legfőbb alapanyagai. Szerencsére évről-évre elég nagy mennyiségben terem bármi, amit elültetek, a terményhozam azonban, legalábbis nyáron, egyértelműen meghatározza azt, hogy mit főzzek.

Ki az, aki munkájának gyümölcsét veszni hagyná és a sok finom alapanyagot ne frissen szedve dolgozná fel a konyhájában?

A nyár arról szól, hogy a rendelkezésre álló alapanyagokra építkezve a lehető legtöbb ételvariációt kihozzam a lehetőségekből. Ez a recept is így születetett. Leszedtem, ami éppen érett, hozzátettem, amit a hűtőben találtam.

Ötletek sokszor kényszer hatására születnek. Ha van egy olyan gyermeked, aki igyekszik elhárítani bármely étel bármely zöldségtartalmát, akkor igyekszel kijátszani a figyelmét. Valahogy igyekszel számára is biztosítani az egészséges táplálkozáshoz szükséges zöldségek bevitelét is. A főzelékek sűrítéséhez hasonlóan a receptben található zöldségek felét pürésítve sűrítettem a szószt. A sűrítés a ragu állagának is jót tett, de még fontosabb ennél, hogy a ragu számottevő, ámbár kipiszkálhatatlan zöldségtartalommal bír. A gyermek éberségének kijátszására is alkalmas, amellett hogy biztosítja a ragu kellő darabosságát, hogy a zöldségek fele kipiszkálható. Azaz a gyermek a megfelelő mennyiségű látható zöldség félretolásával kielégíti berögzült rossz szokását. A többit, azaz a szószt és a húst a tésztával már gond nélkül elfogyasztja. A zöldségek pürésített felével együtt... 

Nagyon sok mediterrán ételbe kerül parmezán sajt formájában természetes umami. Csak mert van még itthon fekete fokhagyma, kipróbáltam, hogy milyen, ha ezúttal a fekete fokhagyma természetes umami tartalmát használom erre a célra. Ha nincs otthon belőle, ne tartson vissza az étel elkészítésétől, tegyél helyette egy kevés reszelt parmezán sajtot. De az étel hozzáadott ízfokozó nélkül is igen gazdag a konyhakert friss ízeiben, ne hagyd ki hát... 

Előkészítési idő: 
15 perc
Főzési, sütési idő: 
60 perc

Hozzávalók

2 db
kacsamellfilé (kb. 40-50 dkg)
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
3 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
4 gerezd
fekete fokhagyma (opcionális)
1 db
Padlizsán (meghámozva és kis kockákra vágva)
1 db
Kaliforniai paprika (kis darabokra vágva)
1 db
Zellerszár (apróra vágva)
1 ág
Rozmaring (levélkéi apróra vágva)
4 db
Paradicsom (meghámozva és kis kockákra vágva, idényen kívül 1 doboz paradicsom konzerv )
50 dkg
Fettuccine tészta (vagy más szélesmetélt tészta)
10 db
zsályalevél (apróra vágva)
1 dkg
bazsalikom (vékony csíkokra vágva)
50 ml
Sherry (száraz)
1 doboz
Sűrített paradicsom
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
  kis
fahéj ízlés szerint
5 dkg
Parmezán sajt (frissen reszelve a tálaláshoz)
  kis
Olaj
Elkészítés: 
  1. Egy kávéskanálnyi sóval forgasd össze a kockákra vágott padlizsánt és hagyd állni.
  2. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  3. A húst sóval és borssal ízesítsd, majd kevés olívaolajon pirítsd 5 percig a húst zsíros felével lefelé, majd fordítsd meg és további két percig pirítsd. Ha kész, vedd ki és tedd félre.
  4. A visszamaradt zsiradékon pirítsd meg a paprikát és a zellerszárat. Ha kész, vedd ki és tedd félre.
  5. Nyomkodd a padlizsánt és 5-6 percig pirítsad, ha kész szedd a félretett paprikához.
  6. Pirítsd a vöröshagymát üvegesre, majd további egy percre add hozzá a fokhagymát.
  7. Tedd vissza félretett zöldségeket, a paradicsomot, a fekete fokhagymát, a romaringot és a zsályát és sózzad, borsozzad ízlésed szerint. pirítsd tovább 5-6 percig.
  8. Öntsd fel a sherryvel, majd párold addig, amíg a folyadék a felére csökken.
  9. Ízesítsd fahéjjal, majd tedd bele a húst a zsíros felével felfelé és 40 percig lassú tűzön párold puhára.
  10. Ha kész, vedd ki a húst és a zöldségek felét, majd a visszamaradó részt botmixerrel pürésítsd.
  11. A kacsamell filéket hosszában vágd ketté, majd igen vékonyan szeleteld fel.
  12. Tedd vissza a húst, a félretett zöldséget, a sűrített paradicsomot és a bazsalikomot. Párold tovább öt percig.
  13. Közben főzd meg a tésztát a csomagolásán találhatóak szerint, szűrd le és forgasd be egy kevés finom olívaolajjal.
Ötletek a tálaláshoz: 

Szedj a tányérra egy kevés tésztát, formázz belőle fészket, majd ide tölts a raguból. Szórd meg egy kevést sajttal és azonnal tálald.

Recept értékelése: 
Average: 5 (3 szavazat)