Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Főételek » Laposhalfilé a gőzpárolóból recept
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Hol volt, hol nem volt... Volt egyszer egy receptverseny, 2010 végétől 2011 elejéig hat hónapon keresztül küzdöttek a résztvevők egymással és a zsűrivel a végső győzelemért, a fődíjért, azaz egy gőzpárolóért.

A versenyt végül én nyertem és ez volt az első receptem, amit gőzpároló használatára hangoltam. A recept elkészítése egyben örömfőzés is volt, hiszen a receptversenyen elért sikerem díját, a gőzpárolót ekkor vehettem át. Az ételt a díjátadó kis ünnepség közepette készíthettem el. Természetesen az ételt gőzpároló nélkül is elkészítheted...

A mellékelt fényképeket kivételesen nem Anide, hanem a MAPIX FILM készítette.

Hasznos linkjeim a recepthez:

Ismerkedj meg a thai fekete rizzsel! Információ, érdekességek itt: Thai fekete rizs

 

Előkészítési idő: 
20 perc
Főzési, sütési idő: 
30 perc

Hozzávalók

4 szelet
laposhalfilé (vagy más fehér húsú tengeri halfilé)
150 ml
Halszósz
100 ml
világos szójaszósz
60 ml
Mirin
1 db
Mangó (érett)
3 db
Újhagyma
3 ek
Balzsamecet (fehér)
1 db
Citrom (kicsavart leve)
1 mk
tabasco szósz
3 ek
olivaolaj
2 db
citrom nád
3 db
Újhagyma
2 ek
Koriander levél (friss)
1 ek
Rizsecet
1 ek
Nádcukor
  kis
Bors (ízlés szerint)
1 csésze
fekete rizs
1 csésze
víz
1 doboz
Kókusztej (165 ml)
2 ek
kókuszdió (friss, nagyon vékonyan szeletelve)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
Elkészítés: 

1. Keverd össze a halszószt, a szója szószt és a mirint. Marináld a halfiléket legalább fél órán keresztül.
2. Főzd a kókusztejet, amíg a felére nem csökken a mennyisége. Keverd a rizshez a kókusztejet. Ízesítsd sóval és borssal.
3. Karikázd fel az újhagyma zöld részét és a citromnádat.
4. A rizsecettel és a korianderrel együtt botmixerrel készíts paszta sűrűségű keveréket az újhagymából és a citromfűből (pürésíteni nem kell) a cukor hozzáadásával.
5. Hámozd meg a mangót, vágd le a húsát a magról, majd vágd kockákra.
6. Kevés olajon egy percig kevergesd a karikára vágott újhagymát, öntsd fel a balzsamecettel. Főzd, amíg a leve a felére nem csökken.
7. Öntsd össze és botmixerrel pürésítsd a mangót, a hagymát a levével, a citromlével és az olajjal. Ízesítsd Tabasco szósszal.
8. Párold meg a rizst 100 fokon 10 percig a gőzpárolóban 0,7 bögre víz hozzáadásával (vagy főzd meg egy lábosban 1 bögre vízben).
9. Ha nincsen gőzpárolód, egy kevés olajon épphogy pirítsd meg a halfiéket mindkét oldalán. Tedd sütőtálcára, kend meg halfilék tetejét a koriander keverékkel és 200 fokon süsd pár percig.
10. Ha van gőzpárolód, akkor kend meg halfilék tetejét a koriander keverékkel és tedd be a párolóba 6 percig 100 fokon.
11. Közben keverd a rizshez a kókusztejet és tedd vissza további 2 percre a hallal együtt a gőzpárolóba. (Ha nincsen gőzpárolód, akkor ugyanezt megteheted a lábosban is.)

Ötletek a tálaláshoz: 

Tálaláskor formázd a rizst egy négyszög formával. Vágj kockákat a halból és tisztes távolságban helyezd a rizs mellé. A halat és a tányért díszítsd apróra vágott kaliforniai paprikával. A rizst pedig díszítsd a kókusz szeletkékkel. Tegyél még a tányérra egy kevés mangószószt is.

A mellékelt fényképeket kivételesen nem Anide, hanem a MAPIX FILM készítette.

A recept elkészítését megörökítő filmet itt tekintheted meg:

http://www.youtube.com/watch?v=IJaIDyp3HU0&feature=player_embedded

 

Recept értékelése: 
Average: 5 (3 votes)
hány csillagot kapott?