Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Levesek » Minestrone leves recept
Hány személyre?: 
8
Gondolataim a recepthez: 

A Minestrone dallamosan hangzatos neve ellenére egyszerű zöldségleves olasz módra. A receptje meglehetősen nyitott és ez így is van rendjén. A leves receptje követi a konyhakert aktualitásait, azaz a variációk lebonthatóak évszakokra, de némi túlzással akár napokra is: két egyforma Minestrone nem készül, mert az összeállítása azon múlik, hogy milyen zöldség érik a konyhakertben. A legjobb esetben a saját konyhakertben természetesen.

Most éppen a zöldbab sokadik egy kilogramja került a konyhába, akármennyit szedek róla, pár nap múlva kétszer annyit találok ott lógva. Az elmúlt hetekben sokminden készült ebből a babfajtából a klasszikusan magyaros zöldbab főzeléktől kezdve egészen a vajbab pesto-ig, de leves még nem (idén), így aztán hosszadalmas "namilegyenbelőled" tipródás után visszamentem a kertbe és összedtem a zöldségeket (répa, hagyma, paradicsom, chili paprika), zöldfűszereket (bazsalikom, rozmaring, zsálya és tárkony), amit éppen találtam ott. Kiegészítettem néhány alapanyaggal a hűtőben és a kamrában találhatóak közül választva és már el is készült GOCK 2016 július 17-ére jellemző, egyedi Minestrone levese. Ne legyen ez a recept több egyfajta laza útmutatónál: mindenki tegye bele az adott napon a környezetében valamilyen formában fellelhető zöldségeket és egyéb alapanyagokat, szabja a receptet a saját lehetőségeihez és vagy ízlésének megfelelőre.

Egy ilyen leves elkészítése viszonylagosan sok időbe kerül a zöldségek tisztogatása, aprítása miatt. Ez az ára a leves frissességének, akinek nincsen erre elég ideje, az választ egy kényelmi konzerv dobozba zárt Minestrone levest ehelyett. Ha már rászánok ennyi időt, akkor sűrűen laktatóra készítem, hogy biztosan megállja a helyét egytál ételnek, mert emellé már nekem sincsen se kedvem, se időm második fogást is készíteni. Megfricskázva kissé a zöldségleves kategóriát, én bizony szoktam beletenni csirkehúst, olykor még füstölt szalonnát (ahogy most) is.

Parmezán sajt? Drága, az igaz, mégsem érdemes másra cserélni, főleg trappistára nem. A parmezán nem olvad, egyedi, autentikus olasz ízt ad, nem mellesleg természetes glutamán tartalmánál fogva fokozza a leves ízhatását.

Válassz neked tetsző tésztát a leveshez innen: APRÓ tészták

Olvasgass a levesben használt zöldfűszerekről itt: Zöldfűszerek

 

Előkészítési idő: 
30 perc
Főzési, sütési idő: 
15 perc

Hozzávalók

1 kg
zöldbab (megtisztítva és darabokra vágva)
3 db
Paradicsom (kockára vágva vagy egy doboz paradicsomkonzerv )
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
4 gerezd
fokhagyma
1 db
Halványító zellerszár (durván darabolva)
3 db
sárgarépa (megtisztítva és durván darabolva)
20 dkg
fusilli tészta
1 db
Chili paprika (apróra vágva)
1 ág
Rozmaring (levelei apróra vágva)
1 ág
tárkony (levelei apróra vágva)
1 ág
bazsalikom (levelei csíkokra vágva)
3 db
Babérlevél (friss vagy szárított)
2 l
alaplé (zöldség, ha vegetáriánus változat készül) vagy tyúkhúslé)
25 dkg
opcionálisan csirkemellfilé (kis kockákra vágva, ízlés szerint sózva és borsozva)
5 g
opcionálisan füstölt bacon (kis kockákra vágva)
2 doboz
fehérbab konzerv (400g, leszűrve, leöblítve)
  kis
olivaolaj
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
5 dkg
Parmezán sajt (frissen reszelve)
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Készítsd el a tetszésed szerinti alaplevet. Tedd félre.
  3. Gépi aprítóban vágd össze a zelerszárat, a sárgarépát és a fokhagymát.
  4. Főzd meg a tésztát a csomagolásán találhatóak szerint, majd szűrd le és keverd össze egy kevés olívaolajjal és tálalásig tedd félre. Ha biztos vagy abban, hogy a levest még anap elfogyasztod, érdemes  a tésztát magában a levesben készrefőzni.
  5. Ha húsos verziót készítesz, pirítsd meg egy kevés olajon pirítsd a szalonnát, majd add hozzá csirkehúst és további 6-8 percig pirítsad, majd tedd félre. Ha vegetáriánus vagy, ezt a lépést egyszerűen hagyd ki.
  6. Egy kevés olajon pirítsd üvegesre a vöröshagymát.
  7. Add hozzá a gépi aprítóban összevágott zellert, répát és fokhagymát, a babérlevelet, a chilit (ha nem szereted az erős ízt, hagyd ki a chili paprikát) és a rozmaringot, pirítsd tovább 5-6 percig.
  8. Add hozzá a paradicsomot, a vajbabot és a félretett húst, pirítsd további öt percig, majd a serpenyő tartalmát öntsd az alapléhez.
  9. Forrald fel, tedd bele a tárkonyt és főzd lassú tűzön, amíg a bab meg nem puhul.
  10. Végül tedd bele a bazsalikomot és a konzerv fehérbabot, majd főzd készre további egy perc alatt.
Ötletek a tálaláshoz: 

Tálaláskor a tányérok közepére a leves sűrű részéből szedj egy halmot, majd öntsd fel a levével úgy, hogy jéghegynyi csúcs látszódjon ki. Add hozzá kifőtt tésztát, szórd meg parmezán sajttal és díszítsd zöldfűszer ágacskával, mondjuk bazsalikommal. 

Recept értékelése: 
Average: 3.8 (6 votes)
hány csillagot kapott?