A Minestrone dallamosan hangzatos neve ellenére egyszerű zöldségleves olasz módra. A receptje meglehetősen nyitott és ez így is van rendjén. A leves receptje követi a konyhakert aktualitásait, azaz a variációk lebonthatóak évszakokra, de némi túlzással akár napokra is: két egyforma Minestrone nem készül, mert az összeállítása azon múlik, hogy milyen zöldség érik a konyhakertben. A legjobb esetben a saját konyhakertben természetesen.
Most éppen a zöldbab sokadik egy kilogramja került a konyhába, akármennyit szedek róla, pár nap múlva kétszer annyit találok ott lógva. Az elmúlt hetekben sokminden készült ebből a babfajtából a klasszikusan magyaros zöldbab főzeléktől kezdve egészen a vajbab pesto-ig, de leves még nem (idén), így aztán hosszadalmas "namilegyenbelőled" tipródás után visszamentem a kertbe és összedtem a zöldségeket (répa, hagyma, paradicsom, chili paprika), zöldfűszereket (bazsalikom, rozmaring, zsálya és tárkony), amit éppen találtam ott. Kiegészítettem néhány alapanyaggal a hűtőben és a kamrában találhatóak közül választva és már el is készült GOCK 2016 július 17-ére jellemző, egyedi Minestrone levese. Ne legyen ez a recept több egyfajta laza útmutatónál: mindenki tegye bele az adott napon a környezetében valamilyen formában fellelhető zöldségeket és egyéb alapanyagokat, szabja a receptet a saját lehetőségeihez és vagy ízlésének megfelelőre.
Egy ilyen leves elkészítése viszonylagosan sok időbe kerül a zöldségek tisztogatása, aprítása miatt. Ez az ára a leves frissességének, akinek nincsen erre elég ideje, az választ egy kényelmi konzerv dobozba zárt Minestrone levest ehelyett. Ha már rászánok ennyi időt, akkor sűrűen laktatóra készítem, hogy biztosan megállja a helyét egytál ételnek, mert emellé már nekem sincsen se kedvem, se időm második fogást is készíteni. Megfricskázva kissé a zöldségleves kategóriát, én bizony szoktam beletenni csirkehúst, olykor még füstölt szalonnát (ahogy most) is.
Parmezán sajt? Drága, az igaz, mégsem érdemes másra cserélni, főleg trappistára nem. A parmezán nem olvad, egyedi, autentikus olasz ízt ad, nem mellesleg természetes glutamán tartalmánál fogva fokozza a leves ízhatását.
Válassz neked tetsző tésztát a leveshez innen: APRÓ tészták
Olvasgass a levesben használt zöldfűszerekről itt: Zöldfűszerek
Tálaláskor a tányérok közepére a leves sűrű részéből szedj egy halmot, majd öntsd fel a levével úgy, hogy jéghegynyi csúcs látszódjon ki. Add hozzá kifőtt tésztát, szórd meg parmezán sajttal és díszítsd zöldfűszer ágacskával, mondjuk bazsalikommal.