Ősszel, ahogy beérik a fánkon, a birsalma főszereplőjévé válik az életemnek. Elsősorban mert birsalmasajtot készítek belőle. Nem keveset, hanem nagyon sokat. Aki már készített, az tudja, hogy rendkívül fáradságos, időrabló munka ez. Hetekig tartó.
A birsalma kisebb hányadából főzök is. Amíg csak akad ebből az illatos gyümölcsből a hűtőmben. Párom kedvel mindent, ami citromos. De mind közül ez a perzsa étel az egyik nagy kedvence. Aki kedveli az arab ízeket, tudja miért. Aki nem, vagy még próbát sem tett az arab ízvilággal, kezdje ezzel a recepttel. Meg fogja érteni, hogy miért.
Ha lehet, használj hozzá friss gyömbért és kurkumát, de az utóbbit nem lehet mindenhol kapni, helyettesítheted akár mindkettőt is őrölt gyömbér illetve őrölt kurkumával.
Ha van otthon tajin-od, vedd elő és készítsd el ebben. Nem csak azért, mert így az autentikus. Akinek van, az úgyis gyakran használja, nem csak arab ételekhez.
Ha többet akarsz tudni a birsalmáról, kattints ide: Erisz aranyalmája: a birsalma
Egyszerű dolgod lesz vele: csak szedjed tálba. Ha gondolod, köretként készíthetsz hozzá kuszkuszt is. Ha félreteszel egy kevés gránátalma magot, díszítheted vele az ételt.