Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Vegetáriánus » Pomarola, az egyszerű spagetti szósz receptje
Pomarola, az egyszerű spagetti szósz receptje
Hány személyre?: 
12
Gondolataim a recepthez: 

- Guido, te olasz vagy, igaz? Akkor ismersz egy jó spagetti szósz receptet? - kérdezi Kevin Costner (egy egyébként kissé félresikerült akciófilmben) a WC kagylóhoz kötözött alvilági ellenfelét félig apaként, félig pedig bérgyilkosként. Guido, hogy mentse az irháját már (átszellemülten el is feledve egy pillanatra, hogy veszélyben az élete) diktálja is a telefonba az anyai örökség részeként átadott spagetti szósz receptjét Coster lányának. Aki éppen randira készül, éppen a szörnyen nagy terrorista fiával...

A Pomarola szósz az alapvető olasz tésztaszószok legegyszerűbbjei közé tartozik, az eredeti alaprecept ennyire:

Frissen szedett paradicsom, bazsalikom és fokhagyma, persze némi olívaolajjal, sóval és borssal. Ennyi. Ezt tájegységenként az olaszok kiegészítik balzsamecettel, ami természetes ízfokozó hatású. Van ahol tesznek hozzá egy kis erőt chili paprika formájában és/vagy egy kevés őrölt fahéjat. Természetesen rajtad áll, hogy választod-e ezeket a kiegészítéseket, avagy sem.

Mint a legtöbb étel, de erre a receptre különbösen igaz, hogy az alapanyagok azok idényében, frissen szedve a legfinomabb. Vásárolj parasztnéniktől/bácsiktól a piacon, de a legjobb, ha a saját konyhakertedből te magad szeded hozzá a napon érett paradicsomodat, tépkeded a bazsalikomod leveleket és szedsz egy fej fokhagymát is. Ha ezt megteheted, nagyon szerencsés vagy: hiszen egész nyáron elkészítheted ezt a finomságot mindössze pár perc alatt. Főzz hozzá spagettit, forgasd össze és már kész is az egyszerű, könnyed, mégis mennyei tésztaétel. Avagy használhatod más alapanyagokkal kiegészítve számtalan más olasz tésztaszósz kiindulási pontjaként.

Ha elég nagy a konyhakerted és a termés is kiváló, akkor lehet arra számítani, hogy több paradicsom fog teremni, mint amennyit a családod el tud fogyasztani frissen. Ha ez a helyzet, akkor már a nyár folyamán szükség lehet a többlet termés megmentésére szűkösebb időkre. Sokan főznek is be paradicsomlevet ősszel, így teszek én is. Másik lehetőség, ha kész szószt teszünk el a mélyhűtőbe, csak fel kell olvasztani, közben tésztát főzni és máris kész a nyáridéző finom vacsora.

Sokan nem szeretik a paradicsomot a savassága miatt. Akár meg se eszik, mert gyomorégést okoz nekik, avagy enyhébb esetben cukor hozzáadásával enyhítik a savas ízt. Nem csak nekik, de mindenki másnak is teltebb, paradicsomosabb, lágyabb, selymesebb ízt ad, ha a paradicsomot nem főzöd, hanem sütöd. A sütés során felszabadul a paradicsom természetes cukor tartalma, nyugodtan elfeledheted a kristálycukros dobozkádat... 

Ebben a receptben a balzsamecetet fekete fokhagymára cseréltem, illetve a bazsalikom mellé szedtem még egy kis zsályát is. De ebben nem feltétlenül kell utánoznod engem.

 

Hasznos linkjeim a recepthez:

Olvass ezt-azt a recepthez ajánlott tésztáról itt: Spaghetti

Vagy válassz a szószhoz más kedvedre való tésztafajtát itt: Olasz tészták térképe

Olvass érdekességeket a receptben használt alapanyagokról itt: 

Bazsalikom zsálya fahéj Paradicsom

 

Nézz meg más, ugyancsak nagyon híres és alapvető olasz tésztaszószokat, ahogy GOCK készíti:

GOCK Marinara szósza: Marinara szósz recept

Az autentikus Bolognai szósz receptje: Bolognai spagetti

A gombás Boscaiola szósz: Trottole erdei gombákkal, paradicsomosan

Alfredo szósz: Alfredo rózsaszín álma

Arrabiata szósz: Arrabiata szósz

Puttanesca szósz: Puttanesca tengerész módra kitekerve

Carbonara szósz: Spaghetti alla Carbonara

Amatriciana szósz: Spaghetti alla Matriciana

Előkészítési idő: 
15 perc
Főzési, sütési idő: 
20 perc

Hozzávalók

1 kg
koktélparadicsom (megmosva és felezve)
1 kg
Paradicsom (megmosva és cikkekre vágva)
6 gerezd
fokhagyma (vékonyan szeletelve)
15 db
zsályalevél (apróra vágva, opcionális)
1 marék
Bazsalikom levél (vékony csíkokra vágva)
1 tk
Fahéj (őrölt, opcionális)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
1 db
Chili paprika ( apróra vágva, opcionális)
1 dl
olivaolaj
1 fej
fekete fokhagyma (vagy két evőkanál balzsam ecet, opcionális)
Elkészítés: 
  1. Melegítsd elő a sütődet 200 Celsius fokra.
  2. Egyik tálcára halmozd az olajban megforgatott paradicsom cikkeket, a másikban pedig a felezett koktélparadicsomokat, szórd rá a szeletelt fokhagymát, a zöldfűszereket és a további fűszereket, locsold meg a maradék olajjal, majd forgasd jól meg.
  3. Süsd a paradicsomokat 20 percig.
  4. Ha kész, öntsd a tálcák tartalmát turmix gépbe. Ha akarod, a keveréket ízesítheted bazsalikom ecettel avagy fekete fokhagymával, majd a géppel jól dolgozd ösze.
Ötletek a tálaláshoz: 

A kifőtt tésztát forgasd össze egy adag szósszal, majd szórd meg egy kevés parmezán sajttal.A másik három adagot szétosztva, adagonként tedd a mélyhűtőbe későbbi felhasználásra.

Recept értékelése: 
Average: 4.5 (6 szavazat)