Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Tésztás ételek » Gock tésztatérképe » Durum tészta » Sajtos sült makaróni recept
Hány személyre?: 
6
Gondolataim a recepthez: 

Sajtos sült makarónit mindenki tud készíteni, talán mindenki készített is már.

Úgy gondoltam mégsem árt, ha itt van egy újabb recept a sok közül, amelyik igazából nem rejteget semmi nagy meglepetést, de még kicsit se. Ugyanis az ilyen "mindenki ismeri" receptekre azért van szükség, hogy az arányok a helyükön legyenek. Olyan mint egy puska a suliban.

Kezelheted egyfajta lego receptként GOCK sajtos sült makaróniját. Ez a recept gazdag, sokminden benne van. Mondhatni minden, ami elfér benne, de nem feltétlenül szükséges, kezdj hát vele legózni!

Ami biztosan kell bele:

1. Tészta (lehetőleg rövid makaróniféle)

A receptben ezt a tésztát használtam: Mezzi Gomiti  (Ami  megfelel a közismert szarvacska tésztának), mert ez jár hozzá.

Ha mégse tetszene ez, válassz más rövid, durumliszből (a receptet meg kell változtatni, ha netán ragaszkodnál a tojásos tésztához) készült tésztafajtát innen: Rövid csőtészták 

2. Reszelt sajt

A sajt meghatározó szerepet tölt be ebben a receptben, így hát a gazdag ízhez négyféle sajt keverékét használtam. Amerikai receptről van szó, így megkerülhetetlen, hogy az egyikük cheddar sajt legyen. Fehér vagy vörös. A másik három pedig Provolone, Emmentali és Parmezán sajt volt. Cserélgesd benne a sajtféléket a saját ízlésed szerint. Sok a négyféle sajt? Csökkentsd a számuk akár egyre is. Van, aki a füstölt ízeket szereti, tegyen hát bele füstölt sajtot.

3. Bechamel szósz

 Készítsd el tejből, hagyományosan vagy akár tej-tejszín keverékből.

 

Ha a Sajtos sült makaróni pizza lenne, akkor mondhatnám, hogy akkor most nézzük a feltéteteket. Azaz inkább betéteket...

A recept alapvetően vegetáriánus. Dúsíthatod zöldségekkel, ahogy én tettem ezt párolt brokkolival és pirított vöröshagymával.  Cserélgetheted a zöldségeket, vagy bővítheted a számukat kedved és ízlésed szerint. Előkészítheted ezeket párolással gőzpárolóban vagy vízben, pirítással serpenyőben, avagy sütőben, netán grillen sütéssel.

Zöld: a brokkoli helyett zöld kaliforniai paprika

Piros:  piros kaliforniai paprika, avagy kápia paprika

Sárga: sütőtök, édesburgonya vagy sárgarépa

Barna: bármilyen gomba vagy padlizsán

 

Ha szereted a húsos variációkat, válassz az alábbi lehetőségekből:

Pirított bacon

Főtt vagy sült sonka

Pirított kolbászkarikák

Pirított vagy reszelt csirkemell

Darált pulyka, marha vagy sertéshús akár húsgombócok formájában.

A variációs lehetőségek, mint látod, szinte végtelen. Készítsd el hát GOCK Sajtos sült makaróniját vagy használd alapként ezt a receptet és alkosd meg a te saját verziódat.

A recept történelme egészen a középkorig nyúlik vissza, szinte egyszerre jelent meg az angol és olasz receptleírások között, ugyanakkor igazi népszerűségre az Egyesült Államokban tett szert és emelkedett szinte a nemzeti ételek sorába.

 

Előkészítési idő: 
20 perc
Főzési, sütési idő: 
30 perc

Hozzávalók

50 dkg
Mezzi Gomiti tészta (vagy valami hasonló)
5 dl
Tej
3 ek
Liszt
5 dkg
Vaj
15 dkg
Cheddar sajt (fehér vagy vörös, frissen reszelve)
10 dkg
Provolone sajt (frissen reszelve)
10 dkg
emmentali sajt (frissen reszelve)
5 dkg
Parmezán sajt (frissen reszelve)
1 fej
Brokkoli (rózsáira szedve)
1 fej
Vöröshagyma (kisméretű, apróra vágva)
10 dkg
Bacon (kockára vágva)
20 dkg
főtt sonka (reszelve)
  kis
olivaolaj
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
  kis
Szerecsendió (frissen reszelve)
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Keverd össze a sajtféléket.
  3. Melegítsd elő a sütődet 200 Celsius fokra.
  4. Főzd meg a tésztát 2 perccel rövidebb ideig, mint ahogy azt a csomagolásán találhatod. 
  5. Közben párold meg a brokkolit gőzpárolóban (vagy forrásban lévő vízben) 2 percig 100 Celsius fokon.
  6. Szűrd le a megfőtt tésztát és keverd össze egy kevés olívaolajjal valamint a párolt brokkolival.
  7. Pirítsd meg egy kevés olajon a bacont és a vöröshagymát.
  8. Add hozzá a sonkát és pirítsd tovább 2 percig.
  9. Dobd rá a vajat és a lisztet, pirítsd tovább 2-3 percig.
  10. Öntsd fel a tejjel, ízesítsd sóval, borssal és reszelt szerecsendióval és sűrítsd be.
  11. Tedd bele a sajtkeverék kétharmadát és kevergesd, amíg teljesen meg nem olvad benne.
  12. Öntsd az egészet a főtt tésztára és keverd jól össze.
  13. Kivajazott sütőtálba öntsd át a tésztát, egyenletesen terítsd el és szórd meg a maradék sajttal.
  14. Tedd a sütőbe és süssed 15 percig avagy amíg a sajt pirulni nem kezd a tetején.
  15. Tálalás előtt legalább 10 percig a sütőből kivéve pihentesd.
Ötletek a tálaláshoz: 

Vágd kockákra késsel vagy belenyomott formával, ahogy én tettem.

Recept értékelése: 
Average: 5 (5 votes)
hány csillagot kapott?