Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Főételek » Teriyaki csirke kókusztejes sült rizzsel recept
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

A Teriyaki csirke nagy kedvenc a családban. Szerencsére ez az étel sokféleképpen készíthető, ami kellő változatosságot kínál az étrendünkben és így a receptjeim között is elfér két változatban is.

Mint általában a távol-keleti ételeknél az lenni szokott, a munka legjavát az alapanyagok előkészítése teszi ki, maga a wokban sütés már csak pár perces tevékenység marad. Szórakoztató családi program lehet, ha az előkészítés idejére bevonod a családtagjaidat is, így még gyorsabban elkészülhetsz vele, másrészt együtt főzni mindig öröm....

Hasznos linkjeim a recepthez:

Teriyaki szósz házilag elkészítve recept

Teriyaki stir and fry csirke recept

Előkészítési idő: 
20 perc
Főzési, sütési idő: 
20 perc

Hozzávalók

20 dkg
csirkemell filé (vékony csíkokra vágva)
1⁄2 db
ananász (meghámozva és falatkányi kockákra vágva)
1 fej
Vöröshagyma (megtisztítva és félbe majd vékony cikkekre vágva)
3 db
Újhagyma (kb. fél centiméteres karikákra vágva)
1 db
Kaliforniai paprika (kimagozva és diagonálisan falatkányi kockákra vágva)
1 ek
világos szójaszósz
3 ek
Teriyaki szósz
6 gerezd
fokhagyma (vékonyan szeletelve)
1 db
Galangal gyökér (vagy egy kb. két centiméteres gyömbér gyökér darab meghámozva és julienne-re vágva)
1 db
Lime (kicsavart leve)
1 tk
nyílgyökér liszt (vagy kukorica keményítő)
1 csésze
Rizs (jázmin)
1 fej
Vöröshagyma (nagyon apróra vágva)
1 1⁄2 csésze
víz
1 doboz
Kókusztej
2 db
Tojás (az egyiknek fehérje a sárgájától elválasztva, míg a másik tojás a különválasztott sárgájával együtt enyhén felverve)
1 tk
1 ek
világos szójaszósz
4 ek
Szezámmag olaj
Elkészítés: 
  1. Keverd össze a csirkehúst a tojásfehérjével és egy evőkanál világos szójaszósszal. Hagy állni addig, míg minden mással készen nem leszel.
  2. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam. 
  3. Egy evőkanál olajon pirítsd üvegesre a vöröshagymát, majd add hozzá a rizst. Jól forgasd össze és a rizst pirítsd fehérre, majd öntsd fel a vízzel, add hozzá a sót és párold puhára.
  4. Közben a kókusztejet és egy evőkanál világos szójaszószt egy kisebb lábosban forrald fel és főzéssel sűrítsd a felére. Hagyd kihűlni.
  5. Wokban hevíts fel egy evőkanál olajat, majd dobd bele a galangal gyökeret, a fokhagymát, a kaliforniai paprikát és a cikkekre vágott vöröshagymát és pirítsd meg. Szedd ki a wokból.
  6. Egy másik evőkanálnyi olajon pirítsd meg a csirkét, majd öntsd hozzá a megpirított zöldségkeveréket és a kockázott ananászt. Jól forrósítsd fel, majd öntsd hozzá a teriyaki szószt. Jól forgasd össze, majd add hozzá a lime levét.
  7. Zárd el a tüzet a wok alatt. A folyadékból vegyél ki egy keveset egy kis tálkába, keverd csomómentesre a keményítőt és öntsd vissza a wok tartalmához, add hozzá az újhagymát is és jól keverd össze. Tartsd melegen.
  8. Keverd össze a megpárolt rizst a besűrített kókusztejjel és a felvert tojással. Egy evőkanálnyi felhevített olajon egy másik wokban pirítsd egy két percig, miközben folyamatosan kevered.
Ötletek a tálaláshoz: 
  1. A sült rizst töltheted tálaló gyűrűbe, körülbelül a feléig.
  2. Zömítsd, majd a karikát óvatosan emeld fel, de ne teljesen.
  3. A gyűrűbe tölts a teriyaki csirkéből, majd távolítsd el a gyűrűt.

 

Recept értékelése: 
Még nincs értékelve
hány csillagot kapott?