Sajtos sült makarónit mindenki tud készíteni, talán mindenki készített is már.
Úgy gondoltam mégsem árt, ha itt van egy újabb recept a sok közül, amelyik igazából nem rejteget semmi nagy meglepetést, de még kicsit se. Ugyanis az ilyen "mindenki ismeri" receptekre azért van szükség, hogy az arányok a helyükön legyenek. Olyan mint egy puska a suliban.
Kezelheted egyfajta lego receptként GOCK sajtos sült makaróniját. Ez a recept gazdag, sokminden benne van. Mondhatni minden, ami elfér benne, de nem feltétlenül szükséges, kezdj hát vele legózni!
Ami biztosan kell bele:
1. Tészta (lehetőleg rövid makaróniféle)
A receptben ezt a tésztát használtam: Mezzi Gomiti (Ami megfelel a közismert szarvacska tésztának), mert ez jár hozzá.
Ha mégse tetszene ez, válassz más rövid, durumliszből (a receptet meg kell változtatni, ha netán ragaszkodnál a tojásos tésztához) készült tésztafajtát innen: Rövid csőtészták
2. Reszelt sajt
A sajt meghatározó szerepet tölt be ebben a receptben, így hát a gazdag ízhez négyféle sajt keverékét használtam. Amerikai receptről van szó, így megkerülhetetlen, hogy az egyikük cheddar sajt legyen. Fehér vagy vörös. A másik három pedig Provolone, Emmentali és Parmezán sajt volt. Cserélgesd benne a sajtféléket a saját ízlésed szerint. Sok a négyféle sajt? Csökkentsd a számuk akár egyre is. Van, aki a füstölt ízeket szereti, tegyen hát bele füstölt sajtot.
3. Bechamel szósz
Készítsd el tejből, hagyományosan vagy akár tej-tejszín keverékből.
Ha a Sajtos sült makaróni pizza lenne, akkor mondhatnám, hogy akkor most nézzük a feltéteteket. Azaz inkább betéteket...
A recept alapvetően vegetáriánus. Dúsíthatod zöldségekkel, ahogy én tettem ezt párolt brokkolival és pirított vöröshagymával. Cserélgetheted a zöldségeket, vagy bővítheted a számukat kedved és ízlésed szerint. Előkészítheted ezeket párolással gőzpárolóban vagy vízben, pirítással serpenyőben, avagy sütőben, netán grillen sütéssel.
Zöld: a brokkoli helyett zöld kaliforniai paprika
Piros: piros kaliforniai paprika, avagy kápia paprika
Sárga: sütőtök, édesburgonya vagy sárgarépa
Barna: bármilyen gomba vagy padlizsán
Ha szereted a húsos variációkat, válassz az alábbi lehetőségekből:
Pirított bacon
Főtt vagy sült sonka
Pirított kolbászkarikák
Pirított vagy reszelt csirkemell
Darált pulyka, marha vagy sertéshús akár húsgombócok formájában.
A variációs lehetőségek, mint látod, szinte végtelen. Készítsd el hát GOCK Sajtos sült makaróniját vagy használd alapként ezt a receptet és alkosd meg a te saját verziódat.
A recept történelme egészen a középkorig nyúlik vissza, szinte egyszerre jelent meg az angol és olasz receptleírások között, ugyanakkor igazi népszerűségre az Egyesült Államokban tett szert és emelkedett szinte a nemzeti ételek sorába.
Vágd kockákra késsel vagy belenyomott formával, ahogy én tettem.