Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Különleges tészták » Sodort tészták » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Különleges tészták » Sodort tészták » Garganelli Tricolori

Garganelli Tricolori

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Jelentése: "gégecső"
 
Származási hely: Emilia-Romagna
 
Átlagos mérete: 14 mm átmérőjű és 65 mm hosszú
 
Másnéven: Maccheroni al Pettine
 
 
Amit a Garganelli tésztáról GOCK gondol:
Ez a tésztafajta tradícionálisan búzalisztből, tojás felhasználásával készül, de ugyanúgy megtalálhatod durumlisztes változatban is.
Mint sok egyéb felfedezés, a Garganelli születése egy véletlenen múlott. A legenda szerint a XVIII. század elején egy szakács töltött tésztát készített. De folyton kifogyott a töltelékből. Újabb és újabb vendégek érkeztek és valamilyen gyors megoldásra volt szüksége, hogy elláthassa őket is étellel. Tésztája még volt, a térségre jellemző, igen vékonyra nyújtott tojással és búzalisztből készült tésztája még volt. A töltött tésztához már négyzet alakúra felvágva. Egy hirtelen ötlettől vezérelve kölcsönvette a takács szövőalkalmatosságát és egy gally segítségével a tésztalapocskákat a szövőalkamatosságon feltekerte és összezárta. Így alakult ki a tésztára jellemző keresztirányú bordázat, amely a lúd gégéjéhez hasonlított, melyről később a nevét is kapta.
Néminemű segédeszköz (egy rúd és barázdált felületű síklap) és nagy-nagy türelem birtokában utánozhatod a szakácsot és házilag is előállíthatod.
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 
Gondolataim a recepthez: 
Itt az ideje az őszies megjelenésnek. Ez az étel nemcsak az ősz színeiben pompázik, de ízeiben is a közelgő elmúlást sejtető évszak ízeit idézi. Miközben készíted, nem fogod kibírni, hogy kicsit közelebb hajolj a serpenyőhöz és szippants a zöldfűszerek átható illatából. Belekóstolsz és már alig várod, hogy a tésztán tálalva hozzáláthass elfogyasztásának. Hátradőlsz a széken, elégedetten simogatod a hasadat, nyelveden még érzed az egyszerű, mégis oly ízes ételt a nyelveden.
Recept értékelése: 
Average: 5 (7 votes)
hány csillagot kapott?