Jelentése: "gégecső"
Származási hely: Emilia-Romagna
Átlagos mérete: 14 mm átmérőjű és 65 mm hosszú
Másnéven: Maccheroni al Pettine
Amit a Garganelli tésztáról GOCK gondol:
Ez a tésztafajta tradícionálisan búzalisztből, tojás felhasználásával készül, de ugyanúgy megtalálhatod durumlisztes változatban is.
Mint sok egyéb felfedezés, a Garganelli születése egy véletlenen múlott. A legenda szerint a XVIII. század elején egy szakács töltött tésztát készített. De folyton kifogyott a töltelékből. Újabb és újabb vendégek érkeztek és valamilyen gyors megoldásra volt szüksége, hogy elláthassa őket is étellel. Tésztája még volt, a térségre jellemző, igen vékonyra nyújtott tojással és búzalisztből készült tésztája még volt. A töltött tésztához már négyzet alakúra felvágva. Egy hirtelen ötlettől vezérelve kölcsönvette a takács szövőalkalmatosságát és egy gally segítségével a tésztalapocskákat a szövőalkamatosságon feltekerte és összezárta. Így alakult ki a tésztára jellemző keresztirányú bordázat, amely a lúd gégéjéhez hasonlított, melyről később a nevét is kapta.
Néminemű segédeszköz (egy rúd és barázdált felületű síklap) és nagy-nagy türelem birtokában utánozhatod a szakácsot és házilag is előállíthatod.