Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Főételek » Birsalmás csirke kuszkuszban
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Nagyon sokan szeretik, ha egy étel gyorsan elkészül. Való igaz, gyorsan is lehet jó ételt készíteni és ezek hívei a felgyorsult stresszes világra hivatkoznak: Nincs időm rá.

Lassan főzni relaxációs gyakorlatnak is megteszi.

Teheted ezt úgy, hogy egyedül vagy a konyhában:

Hozzálátsz a hagymakarikák karamellizálásának. Tudod, hogy ehhez nagyjából húsz percre van szükséged. Minden mást már előkészítettél, semmi más tennivalód már nincsen mint a gyönyöző olívaolajra dobod a hagymát és kevergeted. Alacsony hő mellett, szépen lassan, szinte észrevétlenül vált színt a hagymád. Gondolataid szabaddá válnak, elmélyülhetsz bennük. Válassz lehetőleg egy jó gondolatot mindehhez. Járd körbe, élvezd a jelenlétét. 

Ha nem vagy egyedül:

Az a jobbik eset. Tölthetsz közben egy-egy pohár bort (ennyi időre azért megengedheted magadnak, hogy pihentesd a fakanalat. Koccints, mosolyogj rá. Derűsen rázd meg a fejed, ha megkérdi: segíthetek? Csak ülj le mellém! Válaszold és azt se bánd, ha nem hallgat rád, hanem a hátad mögé áll és lányan átölel. Simogatja a mellkasod és gyengéden megfordít. Ne állj ellen. Hagyd egy percere a fakanalat a serpenyőben. Mi történhet? Van időd... Megcsókolna, hát hagyjad és csókolj vissza. Csap a serpenyőt ne borítsd magatokra... (Álom. Férfi álom)

Nos? Akkor gyors étel kell vagy lassú? 

Mert ez lassú. Nem nehéz, csak lassú. Nem drága, csak lassú. Időd pedig van, ha akarod. Nem lehet az annyira drága, hogy ne érje meg.

 

Előkészítési idő: 
15 perc
Főzési, sütési idő: 
40 perc

Hozzávalók

40 dkg
csirkemell filé (kockákra vágva)
2 db
Birsalma (kimagozva és kockákra vágva)
1 fej
Vöröshagyma (jó nagy, vagy két kicsi, vékonyan felszeletelve)
1 db
Gyömbérgumó (4 cm-es, vékony csíkokra vágva)
2 ek
Méz
1 db
Lime (kicsavart leve)
1 tk
Fahéj
  kis
Chili paprika (opcionális)
2 csésze
Kuszkusz
2 ek
olívaolajolaj
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
bors ízlés szerint
2 ek
gránátalma szirup (opcionális)
Elkészítés: 
  1. Az ízlés szerint sózott és borsozott húst a gyömbérrel együtt pirítsd 6-7 percig. Szedd ki és tedd félre.
  2. Alacsony hőn karemellizáld a vöröshagymát gyakori keverés mellett, félidőben adj hozzá egy evőkanál mézet és a birsalmát.
  3. Ha a birsalma már puha, add hozzá a húst és a maradék mézet, ízesítsd a fahéjjal és pirítsd tovább 5-6 percig.
  4. Közben készítsd el a kuszkuszt a csomagolásán találhatóak szerint.
  5. Végül locsold meg a citromlével, ha szükséges, ízlésed szerint sózzad és borsozzad.
Ötletek a tálaláshoz: 
  1. Tálaláshoz tízcentiméteres tálalógyűrűben készíts fészket a kuszkuszból.
  2. Merd tele a birsalmás hússal, megöntözheted egy kevés gránátalma sziruppal és megszórhatod egy kevés morzsolt chilivel.

 

Recept értékelése: 
Még nincs értékelve
hány csillagot kapott?