Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Nosztalgia GOCK receptek » Birsalma krémleves recept ciderrel főzve
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Halloween napján, különösen ha vendégeket is fogadsz, stílszerű, ha az ételek is illeszkednek az alkalmakhoz. Az ünnep lehetőséget ad bizarr, akár félelmetesre készített ételekre is, de szolídabb megközelítésben elég, ha az ételek Halloween jellemző színeiben pompáznak. Népszerű alapanyag ilyenkor a sütőtök (a töklámpás miatt) illetve a narancssárga szín.

Ez a recept még 2010-ből származik, de szívesen ajánlom Halloween menübe a színe miatt. Ugyan alapanyagként a narancssárga színhez batátát használtam, de ha mindenáron ragaszkodsz a sütőtökhöz, cseréld a batátát ki rá. A birsalma még mindig idénygyümölcs ilyenkor és én szívesen használom receptekben. Ezt a krémlevest is erre a a kedvenc alapanyagomra építettem fel, fanyar ízét batátával, juharsziruppal, ciderrel valamint almával lágyítottam. 

Könnyed és eredeti ízű leves lett belőle, amit nem csak Halloween alkalmából készíthetsz el. 

Érdemes kipróbálnod!

Hasznos linkjeim a recepthez:

Többet szeretnél tudni erről a rendkívül egészséges, cukorbetegek számára is ajánlott alapanyagról? Kattints ide: Batáta, avagy édesburgonya

Mi az a Cider? Kattints ide, hogy többet tudj róla: Cider

Ha kíváncsi vagy a többi cider felhasználásával készült receptemre, kattints ide: Somersby receptek

Előkészítési idő: 
20 perc
Főzési, sütési idő: 
20 perc

Hozzávalók

1 db
Birsalma (nagy)
2 db
Zöldalma (Granny Smith)
1⁄2 db
Torma (meghámozva, lereszelve)
330 ml
Alma cider (Somersby)
7 dl
Almalé
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
1 db
Batáta (nagy)
2 ek
Juharszirup (vagy méz)
2 gerezd
fokhagyma
1 marék
Fenyőmag (szárazon megpirítva)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Szerecsendió (frissen reszelve)
2 ek
Birsalmaszirup (opcionális)
1 ek
citromlé
1 db
Csillagánizs
Elkészítés: 
  1. Párolóban párold puhára a kockákra vágott és meghámozott batátát és birsalmát. Tedd félre.
  2. Vágd apróra a vöröshagymát, szeleteld a fokhagyma gerezdeket.
  3. Vajon párold üvegesre a hagymát, majd dobd rá a fokhagymát is.
  4. Öntsd fel fél liter almalével és a ciderrel.
  5. Dobd bele a reszelt tormát és a meghámozott, kimagozott, kockára vágott almát is. Tedd hozzá a csillagánizst, ízlés szerint sózd és ízesítsd reszelt szerecsendióval.
  6. Lassú tűzön főzd kb. húsz percig. Vedd ki a csillagánizst és botmixerrel alaposan pürésítsd.
  7. Tedd bele a párolt birsalma felét és a batáta egyharmadát és pürésítsd tovább. A kellő sűrűséget a félretett almalével állítsd be.
  8. A maradék batátát egy másik edényben a juharsziruppal és egy kevés citromlével, kevés sóval botmixerrel verd habosra.

 

Ötletek a tálaláshoz: 
  1. A leveses tálba vagy csészébe középre helyezz 4 párolt birsalmakockát.
  2. Tejszínhabkinyomót tölts fel a batátahabbal és a birskockákra nyomj egy szép halmot.
  3. Öntsd körül a levessel úgy, hogy a batátahab "jéghegyként" magasodjon ki a levesből.
  4. Szórd meg a batátahabot a pirított fenyőmaggal és locsold meg egy kevés birsalma sziruppal (vagy valami finom olajjal).
Recept értékelése: 
Average: 5 (8 votes)
hány csillagot kapott?