Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Főételek » Csirke Tetrazzini sok gombával recept
Hány személyre?: 
6
Gondolataim a recepthez: 

A Tetrazzini a köztudatban olasz ételnek, olasz receptnek hitt, pedig nem az. Amerikában született, több mint 100 évvel ezelőtt, nevét egy amerikai operaénekesről kapta, (Louisa Tetrazzini, 1871-1941). 

Készítheted sokféle variációban, a variációkat hagyományosan a Tetrazzini nevében is jelölik, így lett ez az egyébként alapváltozatnak tekinthető recept: Csirke Tetrazzini. Készülhet más húsokból, például pulykából, illetve rákokkal is nagyon finom. Ez a klasszikus recept akkor is klasszikus marad, ha többféle gomba használatával vadítottam meg kissé az ízét. Éppen szárított gombáim voltak itthon, de csak jót tesz az ízeknek, ha a szárított gombákat is frissre cseréled.Még akkor is klasszikus marad, hogy a megszokott zsemlemorzsát inkább panko-ra cseréltem. Ráadásul, mint hab a tortán, egy kis szeletelt mandulát is kevertem hozzá.

Hasznos linkjeim a recepthez:

Szeretnél többet megtudni a Panko-ról? Kattints ide: Panko, az alternatív zsemlemorzsa

Olvasnál a receptben használt tésztáról? Kattints ide: Bavette

Készítheted spegettivel, de ha valamilyen más tésztát szeretnél választani hozzá, itt megteheted: Olasz tészták 

 

Előkészítési idő: 
15 perc
Főzési, sütési idő: 
40 perc

Hozzávalók

50 dkg
Bavette tészta
40 dkg
csirkemell filé
20 dkg
Portobello gomba (vagy csiperke gomba, vastagon szeletelve)
5 dkg
Shiitake gomba (szárított)
5 dkg
Vargánya gomba (szárított)
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
6 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
10 dkg
Zöldborsó (fagyasztott, felengedve)
3 ek
Sherry ecet
200 ml
Tejszín
600 ml
Tej
10 dkg
Vaj
2 ek
Liszt
1 csokor
petrezselyem (levelei apróra vágva)
4 ág
Kakukkfű (levélkéi)
  kis
Szerecsendió (reszelve)
8 dkg
Parmezán sajt (frissen reszelve)
8 dkg
Panko (vagy zsemlemorzsa)
3 dkg
Szeletelt mandula
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
3 ek
vargányás olívaolaj (vagy extra szűz olívaolaj)
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Áztasd meleg vízben legalább egy óráig a szárított gombákat.
  3. Sózd és borsozd meg a csirkemellet, majd az olivaolaj és ugyanannyi vaj keverékét felhevítve pirítsd aranybarnára mindkét oldalát majd tedd félre. A kézmelegre hűlt csirkét morzsold le nagylyukú reszelő segítségével.
  4. Ugyanabban a serpenyőben egy kis vaj hozzáadásával pirítsd üvegesre a vöröshagymát, majd tedd hozzá a fokhagymát is.
  5. Fél perc múlva a szeletelt gombát a kakukkfűvel. Ízesítsd ízlésed szerint egy kevés sóval és borssal.
  6. Két perc múlva add hozzá a leszűrt áztatott gombákat (az áztatóvizet tartsd meg).
  7. Jól pirítsd át, majd öntsd fel a sherry ecettel. Kevergesd addig, amíg a lé el nem tűnik a gomba alól. Forgasd bele a csirkehúst, majd tedd félre.
  8. Közben főzd meg a tésztát a csomagolásán feltüntettek szerint, de ügyelj arra, hogy egy nagyon kicsit keményebb maradjon a szokásosnál, hiszen a sütés közben fel fog venni még egy kevés folyadékot. 
  9. Forrald fel a tejet a tejszínnel. Közben adj hozzá két evőkanál vajat és lisztet. Sózzad és borsozzad ízlésed szerint, valamint tedd bele a szerecsendió reszeléket is. Rugós keverővel folyamatosan és sűrítsd be a keveréket. A gomba áztatólével hígítsd önthető sűrűségűre.
  10. Keverd össze a leszűrt tésztát, a vágott petrezselymet, a mártást, a zöldborsót, valamint a csirke-gomba keveréket. Jól forgasd össze.
  11. Vajazz ki egy hőálló tálat és egyenletesen rendezd bele a keveréket.
  12. Keverd össze a reszelt sajtot, a mandula szeleteket és a panko-t (vagy zsemlemorzsát) és a keverékkel terítsd be a tésztát. Tegyél még rá egyenletesen vajforgácsokat.
  13. 240 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt süsd aranybarnára.
Ötletek a tálaláshoz: 

A készresült tálat hagyd pihenni kb. 10 percig, majd vágj kockákat a tésztából.

Recept értékelése: 
Average: 5 (3 votes)
hány csillagot kapott?