Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Desszertek » Torták » Sütemények » Csokis "Szeretlek, Anya!" tortasüti recept névnapjára
Hány személyre?: 
5
Gondolataim a recepthez: 

Torták, sütik viszonylag ritkán kerülnek ki a kezem közül, főleg a kezünk közül, hiszen ezt a tortasütit FiamFiam-al együtt készítettük. Anya meglepődött, arra nem számított, hogy névnapjára is kap tortasütit, főleg olyat, azaz ilyet nem.

Valahol úgy látom, hogy a mai világban kettészakadt a főzők, sütők mezőnye. Vannak, akiknek a szenvedélyévé vált a sütés-főzés. Ők azok, akik már nagyon odafigyelnek, hogy milyen alapanyagokat választanak az ételeikhez, süteményeikhez és jellemzően keresik az újat. A másik, népesebb mezőny, "fáradt" nem csak ahhoz, hogy süssön-főzzön, hanem egyáltalán még ahhoz is, hogy megtanulja azt. Fáradtak a munkától, a hétköznapi hajtástól és legtöbbször éhüket gyorséttermek, menzák szerény (nem éppen egészséges) kínálatával enyhítik. Fáradtan, időhiányosan hazaérve is előszeretettel készítenek valamit olyasvalami alapanyagokból, amelyek előregyártottak, félkészek, vagy éppen készek. Vagy rendelnek egy pizzát.

Magam részéről fontosnak tartom, hogy gyermekeimnek valamennyit átadjak a sütés-főzés szeretetéből, talán hozzáadva valamennyi tudást is. Így pici koruktól fogva bevonom őket a sütés-főzés folyamataiba. Sokszor lassabban készülök el így, nagyobb "szemetet" kell eltakarítani a konyhában. De megéri. Mert kedvvel csinálják és egyre több mindent tudnak készíteni, elvégezni. És legfőképpen szeretik, amit csinálnak.

FiamFiam adagolta ennek a tortasütinek a tésztájához az alapanyagokat. Méricskélte, szótra, törte a tojásokat. Keverte, amit keverni kellett (ha másképp nem, ő kapcsolta be a gépet). Szaggatta a kész süteményt, öntötte a csokibevonatot a formába. A tortasüti díszítését teljesen magára vállalta, övé a "design" is. A zöld marcipánlevél, hogy Anya mindig üde és "örökzöld" legyen, a jégcukor, mert éppen szállingózott a hó, itt a tél. A négy szivecske a család összes szíve és az arany gyöngy pedig Anya maga. Egyszerű egy gyermek jelképrendszere. Szépsége is az egyszerűségében rejlik.

Ha van kedved, szakíts rá időt! És tanítsd te is a gyermekeidet. Hogy majd ha nagyok lesznek és felnőttek, szeressék a sütést-főzést.

És "tudják" is!

Előkészítési idő: 
20 perc
Főzési, sütési idő: 
60 perc

Hozzávalók

5 dkg
Liszt (a tésztához)
8 dkg
Vaj (a tésztához)
8 dkg
Nádcukor (a tésztához)
20 dkg
Étcsokoládé (a tésztához, apróra vágva)
1 tk
gyömbér esszencia (a tésztához)
5 db
Tojás (a tésztához szétválasztva)
  kis
Só (a tésztához, csipetnyi)
20 dkg
Cranberry (friss, a töltelékhez)
8 dkg
Nádcukor (a töltelékhez)
1 dl
víz (a töltelékhez)
10 dkg
Étcsokoládé (70%-os a bevonathoz)
10 dkg
Vaj (a bevonathoz)
1 ek
Juharszirup (a bevonathoz)
1 ek
Rum (a bevonathoz)
Elkészítés: 
  1. Olvaszd fel a csokoládét és a vajat gőz felett, állandó keveréssel.
  2. Vedd le a tűzről és lépésenként adagold hozzá a szétválasztott tojás sárgáit. Folyamatosan keverjed.
  3. Kisebb adagokban add hozzá a cukrot is, folyamatosan keverjed.
  4. Végül keverd hozzá a lisztet, az esszenciát, a vaníliás cukrot és a sót is.
  5. Töltsd át a tésztát egy sütőformába és 180 fokra előmelegített sütőben süssed 1 órán keresztül.
  6. Amíg a tészta sül, forrald fel a vizet, tedd bele a cranberry-t és a cukrot. Főzzed 15 percen keresztül sűrű szósszá. Az elején, ha vicceset szeretnél látni, figyeld, ahogy a bogyók sorra kidurrannak. Hagyd kihűlni.
  7. Olvaszd fel a bevonathoz szánt csokoládét és vajat gőz felett, majd levéve a gőzről keverd hozzá a juharszirupot és a rumot is.
  8. Állítsd össze a tortasütit a Tálalás alatt találhatóak szerint.
Ötletek a tálaláshoz: 
  1. A Kisütött tésztát hagyjad kihűlni, majd szívalakú desszert formával szaggasd ki.
  2. Vágd kétfelé a formázott tortadarabokat.
  3. Töltsd meg a cranberry szósszal, illeszd össze a szétvágott darabokat.
  4. Helyezd vissza rá a desszert formát és egy cseppnyit zömítsed, hogy a töltelék egyenletesen oszoljon el a szeletek között.
  5. Told fel és támaszd alá a sütoiket a formában úgy, hogy a forma szélétől körülbelül 1 mm-re legyen.
  6. Töltsd fel a formából kimaradó részt a csoki bevonóval és tedd be a hűtőbe, hogy teljesen kihűljön.
  7. Ízlésed szerint díszítsed.
Recept értékelése: 
Average: 5 (7 votes)
hány csillagot kapott?