Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Desszertek » Torták » Mindent bele! karácsonyi torta recept

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
12
Gondolataim a recepthez: 

BOLDOG KARÁCSONYT 2013!

Közeledik a Karácsony idén is, itt az ideje összeállítani az idei menüt is. Ez a torta klasszikus karácsonyi ízekkel telített, jó választás lehet.

Nem vagyok odáig a vastagon krémes tortákért, az én világom a gyümölcskenyér-szerű, magvakkal, szárított gyümölcsökkel teli torták. Ha megnézed a receptjeimet, sok ilyet találsz. Könnyen lehet variálni őket, ez a recept egy újabb variáció ugyanarra a témára...

A recept eredetijét még Amerikában tanultam egy baráti családtól, akiknek a karácsonyi menüjéből sohasem hiányozhatott ez a torta, a kis családi hagyományukká vált. Felkérést kaptam arra, hogy kipróbáljam a pattogatott amarántot, mint alapanyagot. Korábban nem használtam ilyen anyagot, próbálkozás helyett biztosra akartam menni. Ez a beeresztett torta kínálta a lehetőséget arra, hogy a hozzávaló liszt egyötödét pattogatott amarántra cseréljem, ezenfelül használhattam díszítő elemként is, mint hófödte táj...

Fokoztam a torta gyümölcsös jellegét a még kevés rajtam ragadt tavalyi biralma maradékának felhasználásával. A túlontúl kiszáradt birsalmasajtot levesekben, szószokban szoktam felhasználni, ebben a tortában a teában olvasztottam fel és ezzel a birsalmás folyadékkal puhítottam fel a szárított gyümölcsöket.

Ez a torta szép, ünnepi és nagyom finom.

Szívesen ajánlom az idei tortádként az ünnepi asztalodra!

Hasznos linkjeim a recepthez:

A birsalmasajt receptjét idekattintva találod: Birsalmasajt

Ha többet szeretnél tudni az amarántról, itt olvashatsz róla: Amaránt, a gluténmentes egészség

Előkészítési idő: 
20 perc
Főzési, sütési idő: 
150 perc

Hozzávalók

20 dkg
Liszt
5 dkg
pattogatott amaránt
1⁄2 csomag
Sütőpor
25 dkg
Vaj (szobahőmérsékletű)
20 dkg
Nádcukor
5 g
lágy, sötétbarna cukor (ha nincs, vegyél vagy legyen ez is nádcukor)
4 db
Tojás (szobahőmérsékletű)
1 tk
Fahéj
1 tk
őrölt szegfűszeg
15 dkg
Aszalt szilva (durván összevágva)
15 dkg
szárított cranberry
15 dkg
szárított sárgabarack (durván összevágva)
10 dkg
Mazsola
250 ml
tea (én Black Rose teát használtam hozzá)
3 ek
Portói bor
5 dkg
birsalmasajt (sajtreszelőn lereszelve, én a tavalyi, már kissé megszikkadt maradékból használtam hozzá)
1 db
Citrom (reszelt héja)
1 dkg
pattogatott amaránt (a díszítéshez)
1 tk
Fahéj (a díszítéshez)
100 ml
tea (én Black Rose teát használtam hozzá a torta beeresztéséhez)
2 ek
Juharszirup (vagy méz a torta beeresztéséhez)
1 ek
Portói bor (a torta beeresztéséhez)
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogyan azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Főzd meg a teát, majd tedd bele a lereszelt birsalmasajtot és lassú tűzön olvaszd fel benne.
  3. Vedd le a tűzről és keverd hozzá a három evőkanál portói bort.
  4. Egy nagy keverőtálban keverd össze az előkészített szárított gyümölcsöket és öntsd rá a birsalmasajtos teát. Jól keverd össze és legalább pár órát hagyjad állni, hogy a folyadékot jól magába szívja.
  5. Szitáld le a lisztet, keverd hozzá az amarántot, a sütőport és a fűszereket. Tedd félre.
  6. Géppel (vagy fakanállal) keverd habosra a cukrokat a vajjal.
  7. Add hozzá egyenként a tojásokat, közben nézzed milyen szépen dolgozik a géped.
  8. Keverd hozzá a lisztes keveréket és a citromhéjat.
  9. Végül már fakanállal óvatosan, de alaposan keverd a tésztához a feláztatott aszalt gyümölcsöket.
  10. Töltsd a keveréket kivajazott, kerek sütőformába és 150 fokra előmelegített sütőben süsd 150 percig.
  11.  Ha kész a sütés, vedd ki a tortát és hagyd kézmelegre hűlni. 
  12. Vedd ki a formából, majd villával óvatosan szurkáld meg a torta tetejét.
  13. Keverd össze a teát a portói borral és a juharsziruppal, majd kanalazva itasd meg a tortát vele.
Ötletek a tálaláshoz: 
  1. Helyezz egy fenyőfa formát a torta közepére, szórjál bele elég őrölt fahéjat, sepregesd el a formában egyenletesen.
  2. A formán kívüli részt szórd meg amaránttal, egyenletesen oszd el a felületen, mintha behavazott táj lenne.
  3. Vágj szeleteket a tortából.
Recept értékelése: 
Average: 5 (6 votes)
hány csillagot kapott?