Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Tésztás ételek » Gock tésztatérképe » Durum tészta » Muhammara makaróni recept
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

A Muhammara közismert és elismert étele a közel-keleti térségnek. Noha manapság divatból vagy tiszteletből láttam már a szír konyhának tulajdonítani ezt a kitűnő ételt, de az igazság az, hogy legalább annyira jellemző a térség más országaira is, úgymint Törökország, Libanon és Palesztina.

Nem is a származása érdekes, hanem az íze. Amit hagyományos módon mártogatós szószként vagy köretként élveznek. Ugyanakkor alapanyagait és elkészítési technikáját nézve, tekinthető ez a szósz egyféle pestonak is. Ha pedig így van, akkor miért ne lehetne párosítani egy igazi, ősi tésztafajtával, ami történetesen kiváló pesto szószokkal.

Némileg kedvemre alakítgatva, amibe beleszólt még konyhakertem aktualitásai is, olyan recept jött létre, ami kellemes belépő kóstolás lehet a Közel-Kelet mesés ízeibe, ami még mindig nem eléggé ismert és közkedvelt világ hazánkban. Méltánytalanul.

Ha vegetáriánus vagy, nincsen semmi dolgod ezzel a recepttel azon kívül, hogy elegáns mozdulattal törlöd a csirkemellet az alapanyagaid listájáról.

Hasznos linkjeim a recepthez:

Ha kiváncsi vagy korábbi arab receptjeimre, kattints idearab

Ha szeretnél más tésztafajt választani az ételhez, kattints ide: Olasz tészták térképe

Előkészítési idő: 
20 perc
Főzési, sütési idő: 
40 perc

Hozzávalók

4 db
kápia paprika (vagy piros kaliforniai paprika)
1 marék
dió (száraz serpenyőben megpirítva)
1 db
Chili paprika (apróra vágva)
4 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
1 db
Vöröshagyma (nagyon vékonyan szeletelve)
1⁄2 kg
Koktél paradicsom
1 marék
Panko
1 tk
őrölt kömény
1 mk
Fahéj
125 ml
olivaolaj
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
1 marék
füge (szárított, apróra vágott)
20 dkg
csirkemell filé szelet (opcionális)
5 g
Parmezán sajt (frissen reszelve)
1⁄2 db
Lime (kicsavart leve)
50 dkg
Maccheroni al ferretto tészta (vagy valami hasonló, pesto-hoz alakalmas olasz tésztafajta)
Elkészítés: 
  1. Melegítsd elő a sütődet 220 Celsius fokra.
  2. Forgasd össze a paprikákat és a paradicsomokat egy kevés olívaolajjal és külön sütőlapra helyezve őket süsd 25 percig. A paprikákat félidőtájt egyszer fordítsd meg.
  3. Közben főzd meg a tésztát a csomagolásán találhatóak szerint.
  4. Közben készítsd elő a többi alapanyagot, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  5. Egy kevés olívaolajon, alacsony lángon karamellizáld a hagymakarikákat.
  6. Add hozzá a közben megsült paradicsomokat a levükkel együtt, a fokhagymát, a chilit és a fügét. Párold 5-6 percen keresztül.
  7. Közben távolítsd el a sült paprikák héját, add hozzá a diót, a maradék olajat, a köményt és a fahéjat. Sózzad és borsozzad ízlésed szerint.
  8. Botmixerrel jól dolgozd össze, majd tedd a serpenyő tartalmához és jól keverd össze.
  9. Öntsd hozzá a lime levet és szórd bele a panko-t is, jól keverd össze.
  10. A serpenyő tartalmát öntsd a közben kifőtt és leszűrt tésztához, majd jól keverd össze.
  11. Ha szeretnél hozzá egy kevés húst is fogyasztani, akkor grill serpenyőben kevés olajon pirítsd csíkosra mindkét oldalát az előzetesen ízlés szerint sózott és borsozott csirkemelleket, majd ha kész, vágd kis kockákra.

 

Ötletek a tálaláshoz: 
  1. Szedj egy adag tésztát a tányérra.
  2. Szórj rá egy kevés kockákra vágott csirkehúst (ha sütöttél).
  3. Szórd meg egy kevés vágott petrezselyemmel.
  4. Szórd meg egy kevés frissen reszelt parmezán sajttal.
Recept értékelése: 
Average: 5 (2 votes)
hány csillagot kapott?