Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Hosszú tészták » Hosszú csőtészták » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Hosszú tészták » Hosszú csőtészták » Maccheroni al ferretto

Maccheroni al ferretto

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Jelentése: "kötőtű tészta"

Származási hely: Szicília (és Calabria)

Átlagos mérete: Változó (ez éppen 220mm hosszú és 5mm vastag)

Másnéven: Maccarrones de Busa, Maccarrones a ferritu

 

Amit a Maccheroni al ferretto  tésztáról GOCK gondol:

„Varázslatos gyorsasággal mozog Édesanyám keze. Szememmel nem tudom kibogozni, amit ő összebogoz. Közelebb megyek, megkérem, mutassa meg lassabban, hogy mit csinál az ujjaival. Így már jobban látom…

Mutatóujjára tekerve adagolja a fonalat. A bal kezében tartott tűn már vagy tenyérnyi szélességű darab függ. A jobb kezében tartott tű hegyét bedugja az utolsó hurokba, majd körbe tekerinti a másik tű hegyén, közben ügyesen elkapja az ujjáról csüngő fonalat és belehurkolja. Az új hurok átcsusszan a jobb kezében tartott tűre, ahol ügyes mozdulataival egyre szaporodnak a hurkocskák.

-Na, menj játszani!- mondja Édesanyám, miközben kezei begyorsulnak, a hurkok is szaporábban jutnak át az egyik tűről a másikra. Egy ideig még álmélkodva nézem, talán megjegyzem magamban, ezt egyszer én is megpróbálnám, majd a kisautómat tologatom inkább.

Hetekkel később magához hív…

-     Felpróbálod?- kérdezi. - Gyere bújjál csak bele!-

Mintha rám öntötték volna…

Másnap már az új pulóverem melegítette a testem iskolába menet.”

A Maccheroni al ferretto tészta a makaróni őse. Szicíliában és Calabriában hagyományosan kézzel készített tésztafajta. Elsősorban ünnepi alkalmakra, fesztiválokra készítették a helybéli asszonyok. A vékonyra nyújtott és csíkokra vágott tésztát egy hosszú kötőtűre, hosszirányban sodorták fel. A tészta vastagsága és az így képzett lyuk átmérője a használt kötőtű vastagságától függött.

Hagyományosan bárány és sertéshúsból készített ragukhoz használták, de gyakran főzték levesbe is betétként. Bármilyen robosztus, paradicsomos szósszal megállja a helyét.

A tésztafajtához ajánlott recept:: 
Gondolataim a recepthez: 

Idő hiányában (ami akár sűrűn is előfordulhat) kényszerülhetünk arra, hogy valami gyorsan és egyszerűen elkészíthető ételt tegyünk az asztalra vacsorára. Érdemes előrelátó lenni és az éléskamrában tartani ezt meg azt az ilyen esetekre. Készíthetsz egy túlélő listát is, hogy mit/miket szeretnél felhalmozni. 

Recept értékelése: 
Average: 5 (12 votes)
hány csillagot kapott?
Gondolataim a recepthez: 

A Muhammara közismert és elismert étele a közel-keleti térségnek. Noha manapság divatból vagy tiszteletből láttam már a szír konyhának tulajdonítani ezt a kitűnő ételt, de az igazság az, hogy legalább annyira jellemző a térség más országaira is, úgymint Törökország, Libanon és Palesztina.

Recept értékelése: 
Average: 5 (9 votes)
hány csillagot kapott?