Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » olasz ételek » Sült koktélparadicsom recept tonhallal és zöldbabbal
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Vannak olyan receptek, amelyek ugyan elkészíthetőek az év bármelyik napján, ugyanakkor a legintenzívebb, leggazdagabb ízhatást az alapanyagok szezonjában érhetők el. Ezt a receptet is a konyhakertem diktálta: éppen rengeteg koktélparadicsom és zöldbab érik. Ki az, aki hagyná megromlani ezeket leszedetlenül a konyhakertben? A zöldfűszerekről nem is beszélve, amelyek szinte feldolgozhatatlan mennyiségben teremnek nálam. Alkalmazd őket a lehetőségedhez és az ízlésedhez mérten. Variálhatsz még friss szurokfűvel és/vagy tárkonnyal is.

Ha nincs is konyhakerted, a piacon is nyáron kapható a szabadföldi paradicsom és zöldbab.

A mediterrán konyha lehetőséget ad arra, hogy egy-két változtatással mindig új és új étel szülessen azonos alapanyagokra épülve. Ebben a receptben a pirított sűrített paradicsom és a tonhal adja az étel egyéniségét.

 

Hasznos linkjeim a recepthez

Ismerkedj meg a receptben használt tésztafajtával itt: Conchiglie Cinque Colori

Vagy válassz hozzá kedvedre való tésztafajtát innen: Olasz tészták térképe

 

 

 

 

 

Előkészítési idő: 
10 perc
Főzési, sütési idő: 
30 perc

Hozzávalók

1 kg
koktélparadicsom (félbevágva)
6 gerezd
fokhagyma (vékonyan szeletelve)
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
50 dkg
kagylótészta (én Conchiglie cinque colori fajtát használtam)
1 doboz
Sűrített paradicsom (140 g)
1 doboz
Tonhal konzerv (natúr, 160 g lecsepegtetve és enyhén összetörve)
1 ág
Rozmaring (levélkéi apróra vágva)
3 ág
Kakukkfű (levélkéi)
1 ág
borsikafű (levélkéi)
50 dkg
zöldbab (megtisztítva és kb. 2 cm-es darabokra vágva)
1 marék
bazsalikom (levelei julienre vágva)
1 db
Chili paprika (apróra vágva)
50 ml
Sherry (vagy száraz fehérbor)
1 marék
Rukkola (a tálaláshoz)
4 dkg
Parmezán sajt (frissen reszelve a tálaláshoz)
50 ml
olivaolaj
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
Elkészítés: 
  1. Melegítsd elő a sütődet 220 Celsius fokra.
  2. A megmosott és félbevágott paradicsomokat tedd egy sütőtálcára, keverd össze az olaj felével és a szeletelt fokhagymával. Ízlésed szerint sózzad és borsozzad, majd egyenletesen oszd el a sütőtálcán.
  3. Tedd be a sütőbe és 20 percig süssed.
  4. Közben gőzpárolóban 100 Celsius fokon 8 percig (vagy forrásban lévő vízben) párold meg a zöldbabot.
  5. Közben főzd meg a tésztát, szűrd le és forgasd össze egy kevés olajjal.
  6. Közben a maradék olajon pirítsd üvegesre a vöröshagymát a chilivel (opcionális) együtt.
  7. Ha kész, öntsd fel a sherryvel és hagyd, hogy a folyadék a felére apadjon.
  8. Add hozzá a sűrített paradicsomot és pirítsad pár percig, különleges ízt fog adni az ételednek.
  9. A közben megsült paradicsomokat a levével együtt öntsd a serpenyőbe, add hozzá a párolt zöldbabot és választott zöldfűszereket. Jól keverd össze és párold sűrű szósszá.
  10. Ha kész, keverd hozzá a halat és azonnal tálald.
Ötletek a tálaláshoz: 
  1. Szedj egy kevés tésztát a tányérra.
  2. Merj a tésztahalom közepére a szósból.
  3. Dobj rá pár friss rukkola levelet.
  4. Szórd meg egy kevés sajttal.
Recept értékelése: 
Még nincs értékelve
hány csillagot kapott?