Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Főételek » Tofu a Wokban 2 Home recept

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Volt már nálam tofu a wok-ban, ez a recept azonban különbözik az elsőtől, érdemes ezzel is próbálkozni, hiszen a végeredmény teljesen más lesz.

Nagyon gyors és egyszerű a recept maga, ha nem játszogatsz a tálalásával, mint én. Ez a játékos ötlet úgy született, hogy éppen egy másik recept feltöltésével végeztem, majd rákattintottam az oldalon a Home ikonra. Ami egy házikó, mint más oldalakon is elég gyakran. Kedvet kaptam ahhoz, hogy a tervezett újabb tofu receptet Home ikon formájúra készítsem.

Tudom, bolondos ötlet. De miért ne?

Előkészítési idő: 
15 perc
Főzési, sütési idő: 
15 perc

Hozzávalók

30 dkg
Tofu (natúr, kinyomva és falatkányi kockákra vágva)
2 ek
világos szójaszósz
1 tk
Tamarind szósz koncentrátum
2 ek
Rizsecet
1 ek
Szezámmag olaj
10 dkg
Shiitake gomba (törzse eltávolítva, vastag csíkokra vágva)
1 db
Kaliforniai paprika (piros, csíkokra vágva)
1 db
Cukkini (kisebb, kis kockákra vágva)
1 db
gyömbér gumó (2 cm-e, julienne-re vágva)
6 gerezd
fokhagyma (vékonyan szeletelve)
1 csomag
Újhagyma (karikára vágva)
3 ek
világos szójaszósz
1 mk
Chili (morzsolt, opcionális)
1 ek
Pálma cukor (vagy nádcukor)
1 tk
nyílgyökér liszt (vagy kukorica keményítő)
2 ek
Szezámmag olaj (a wok-ban pirításhoz.)
1 csésze
Jázmin rizs
1 mk
kurkuma por
  kis
Só (ízlés szerint a rizshez)
Elkészítés: 
  1. Keverd össze a két evőkanál szójaszószt az ecettel, a tamarind szósszal és az olajjal. A felkockázott tofut forgasd át a keverékben és hagyd állni, amíg mással foglalatoskodsz.
  2. Párold meg a rizst, ahogy szoktad. Én kurkumával színeztem sárgára.
  3. Közben készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  4. Hevíts fel egy kevés olajat a wokban és pirítsd elő a kaliforniai paprikát. Szedd ki és tartsd melegen.
  5. Pirítsd meg a tofu kockákat. Szedd ki és tartsd melegen.
  6. Pirítsd meg a gyömbért és a fokhagymát. Kis várakozás után add hozzá a gombát, a cukkinit és ha szeretnéd, akkor a morzsolt chilit is. Folyamatosan keverd.
  7. Öntsd vissza a wok-ba a tofut és a paprikát. Hevítsd vissza. Adj hozzá szójaszószt, a cukrot és a szójaszószban kikevert keményítőt.
  8. Zárd el a tüzet a wok alatt és keverd hozzá a vágott újhagymát, majd jól forgasd össze.
  9. Azonnal tálald.

 

Ötletek a tálaláshoz: 

Ha nincs kedved házjátékot játszani, akkor megteheted egyszerűen: szedsz egy adag rizst a tányérra és mellé egy adagnyi wokban pirított tofut.

Ha hajlamos vagy az őrültségekre és az a bolondos ötleted támad, hogy követsz a házépítésben, akkor:

1. Legyen egy négyzetes és egy azzal közel azonos méretű piramis tálaló formád.

2. A piramis formát töltsd fel egy adag rizzsel, kellőképpen zömítsed, hiszen ez lesz majd a siker titka.

3. Tartsd a tenyeredben a piramis formát, helyezd rá a négyszögletes formát, azt pedig töltsd fel a wok tartalmából. Zömítsd ezt a réteget is.

4. Helyezd rá a tányért a négyszögletes forma tetejére, majd egy hirtelen mozdulattal fordítsd meg az egészet.

5. Innentől kezdve a kézügyességeden és a zömítés sikerességén múlik, hogy a formákat óvatosan le tudd emelni az ételről. Ne örülj korán, ha a piramistól megszabadultál, az igazi nehézséget a második forma leráncigálása tartogatja, hiszen a háztetőn is keresztül kell húznod, hogy az ne sérüljön. Nekem szerencsém volt talán, de elsőre sikerült.

Recept értékelése: 
Még nincs értékelve
hány csillagot kapott?