A Muhammara közismert és elismert étele a közel-keleti térségnek. Noha manapság divatból vagy tiszteletből láttam már a szír konyhának tulajdonítani ezt a kitűnő ételt, de az igazság az, hogy legalább annyira jellemző a térség más országaira is, úgymint Törökország, Libanon és Palesztina.
Nem is a származása érdekes, hanem az íze. Amit hagyományos módon mártogatós szószként vagy köretként élveznek. Ugyanakkor alapanyagait és elkészítési technikáját nézve, tekinthető ez a szósz egyféle pestonak is. Ha pedig így van, akkor miért ne lehetne párosítani egy igazi, ősi tésztafajtával, ami történetesen kiváló pesto szószokkal.
Némileg kedvemre alakítgatva, amibe beleszólt még konyhakertem aktualitásai is, olyan recept jött létre, ami kellemes belépő kóstolás lehet a Közel-Kelet mesés ízeibe, ami még mindig nem eléggé ismert és közkedvelt világ hazánkban. Méltánytalanul.
Ha vegetáriánus vagy, nincsen semmi dolgod ezzel a recepttel azon kívül, hogy elegáns mozdulattal törlöd a csirkemellet az alapanyagaid listájáról.
Hasznos linkjeim a recepthez:
Ha kiváncsi vagy korábbi arab receptjeimre, kattints ide: arab
Ha szeretnél más tésztafajt választani az ételhez, kattints ide: Olasz tészták térképe