Jelentése: a görög laganon szóból eredeztetve (speciális főzőedény)
Származási hely: Emilia-Romagna
Átlagos mérete: szélessége 85 mm, hossza 170 mm
Amit a Lasagne tésztáról GOCK gondol:
Ősrégi tészta, a pontos eredete a homályba vész, ami azonban biztos, hogy a XIII-ik században már írásos nyoma van a létezésének.
A kinyújtott tésztát tésztalapokra vágták, ilyen egyszerűen született ez a tésztafajta. A forma hosszabb élei gyakran fodrozottak. A fodrok segítenek abban, hogy a tésztalapok közötti tartalmat/szószt könnyebben a helyén tartsa. Sokféle méretben létezik, de legyen bármekkora is, a legfontosabb, hogy a nemes egyszerűséggel a tészta nevét hordozó rakott tésztát készítsed belőle. Általánosságban készíts hozzá valamilyen (paradicsomos) szószt és a tésztát rétegezd, a rétegek közé felváltva kerüljön a szósz, majd rikotta sajt, végül az egészet öntsd le besamel szósszal és süsd meg.