Jelentése: "kicsi metélt"
Származási hely: Piemonte (Észak-Olaszország)
Átlagos mérete: 2 mm széles, 0,7 mm vastag
Másnéven: Tajarin, Tagliolini
Amit a Taglierini all'uovo tésztáról GOCK gondol:
Mindennél van keskenyebb, mindennél van vékonyabb... A Tagliatelle kicsinyített verziója még a Fettuccine tésztánál is keskenyebb és vékonyabb.
A szárított Taglierini tészták tipikusan tojás hozzáadásával, durum lisztből készülnek, általában gombolyag formában szárítják meg. Felületük a gyártási metódustól függően lehet sima vagy éppen rusztikus (mint a fényképezett példány), természetesen a rusztikus felület árnyalatnyilag jobban fogja meg a szószokat.
Széleskörűen felhasználhatod, így szinte bármilyen szószhoz jól illeszkedik, de legjobban a szárnyas és halas szószokhoz illik.