Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Metélt tészták » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Metélt tészták » Linguini

Linguini

Jelentése: "nyelvecskék"
 
Származási hely: Genova (Ligúria)
 
Átlagos mérete: 3-4 mm széles és 2 mm vastag, ellipszis keresztmetszetű és 250 mm hosszú
 
 
Amit a Linguini tésztáról GOCK gondol:
A modern kor emberének, különösen nekem, mint gyakorló apukának és egyben (rajz)filmrajongónak erről a tésztáról a méltán nagysikerű Pixar remekmű, a L'ecsó jut az eszembe. Nem pedig a nyelv. Aki látta a filmet, az tudja, hogy a kivételes alapossággal, élethűen megrajzolt mesefilm jó példája a Pixar törekvésének, hogy alkotásaikkal egyszerre szólítsák meg a gyermekeket és a felnőtteket.  A felnőtt tartalom úgy szövi át az érzékeny és humánus történetet, hogy noha sok utalás a gyerekek számára nem is érthető még, de ez nem zavarja a még "kicsiny felnőttek" felhőtlen szórakozását.
A csúcsgasztronómiás étterem újdonsült mosogatófiúja, Linguini (a tésztafajtáról elnevezett főhős) átcsetlik-botlik a film történetén. Ő a hanyatlásnak indult, korábban több Michelin csillaggal jutalmazott étterem meghalt tulajdonosának eltitkolt fia, aki a véletlen folytán veszi át apja örökségét. Apja gasztronómiai tehetségét ugyan nem örökölte, de személye, ha közvetetten is, élő bizonyítéka a film mottójának: "Főzni mindenki tud". Ami még ennél is fontosabb, hogy Linguini figurája azt is bebizonyítja, hogy hőssé nem csak a szuper adottságokkal, már-már természetfeletti erővel bíró figurák lehetnek, hanem a hétköznapinál még hétköznapibbak is. Ezzel megteremti a film kinemmondott mottóját: "Hős bárki lehet".
 
A tésztafajta ismeretlen megalkotói aligha az ellipszis formáját utánozták, sokkal inkább a természetben keresték a forma hasonlóságát, így lett belőle "nyelvecske". Ez az extrudált forma átmenetet képez a spagetti-félék körkeresztmetszetű és a  tagliatelle-félék négyszög keresztmetszetű formája között. Gyakorlatilag azonosnak tekinthető a Bavette-tel, minimális méreteltérésektől eltekintve.
A tésztafajtát mi másra is találhatták ki az olasz Riviéra ligurjai, mint a tengerből jövő finomságokra építkező szószok társának. Ha hagyománytisztelően akarod használni ezt a tésztafajtát, tegyél te is így.
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 
Gondolataim a recepthez: 

Mutattam már ezt azt Szicíliából, a nagy kedvencem, a rák hogyan is maradhatna ki a sorból... Az alapképlet hasonló ezeknél az ételeknél, talán csak azért, mert ezt az ízvariációt szeretem a legjobban. Változtatok benne egy-két alapanyagot, hol a húsfajtákat és hol a tésztafajtát cserélem ki alatta. De ha engem bárki megkérdez, én erre a variációra esküdnék...

Ebben a recepteben minden szinte benne van, ami jól mutatja az olasz és az arab konyha természetes fúzióját és én pont ezt szeretem benne...

Recept értékelése: 
Még nincs értékelve
hány csillagot kapott?