Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Főételek » Áfonyás kacsamell recept kínai módra
Áfonyás kacsamell recept kínai módra
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

A tőzegáfonyát a kínaiak valószínűleg a legritkább esetben dobják a wokba, pedig ez egy érdekes lehetőség a kacsamellhez illeszkedő édes-savanyú szósz elkészítéséhez.

A kacsamell zsírját menet közben nyugodtan kisütheted, jó lesz a zsíroskenyérre lilahagymával ínséges időkre. Ebben a receptben a kacsa zsírjára semmi szükség, így a kacsa is elveszti a sokak által nem kedvelt erős kacsaízt, helyette azonban kellemesen édeskésen savanykás gyümölcsös közegbe kerül.

Alapvetően használhatsz a receptben csiperke gombát, legyen az barna vagy fehér kalapos, de jobban jársz valamelyik ázsiai gombafajtával, innen választhatsz kedvedre való fajtát: Gomba fajták.

 

Hasznos linkjeim a recepthez:

Ha kell segítség a zsíros kenyér elkészítéséhez: Zsíros kenyér recept lilahagymával

Ismerkedj a receptben használt alapanyagokkal itt: 

 
 
Előkészítési idő: 
20 perc
Főzési, sütési idő: 
20 perc

Hozzávalók

40 dkg
kacsamell filé (zsírjától megszabadítva, hosszában kettévágva, majd vékonyan szeletelve)
30 dkg
csiperke gomba (barna vagy fehér, tönkjével együtt vastagon szeletelve)
10 dkg
tőzegáfonya (azaz cranberry, vékonyan szeletelve)
1 fej
Vöröshagyma (cikkekre vágva)
5 gerezd
fokhagyma (vékonyan szeletelve)
1 doboz
bambusz rügy (lecsepegtetve)
2 ek
Szójaszósz (sötét)
3 ek
Szójaszósz (világos)
1 ek
szezámmagolaj
1 db
Kaliforniai paprika (piros, rombuszra vágva)
2 tk
Nádcukor
1 ek
Chili szósz (édes)
1 ek
nyílgyökér por (vagy kukorica keményítő)
1⁄2 db
Lime (kicsavart leve)
1 db
gyömbérgyökér (2 cm-es, meghámozva és apróra vágva)
50 ml
Növényi olaj (a pirításhoz)
Elkészítés: 
  1. Készítsd el a szószt a következő alapanyagok alapos összekeverésével: világos és sötét szójaszósz, szezámmag olaj, a cukor fele, chiliszósz és a nyílgyökér por.
  2. Pácold be a húst a szószban, legalább arra az időre, amíg előkészíted az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  3. Főzd meg a tésztát így: Hogyan főzz helyesen tésztát?
  4. Szűrd le, forgasd össze egy kevés olajjal és tedd félre.
  5. Hevítsd fel a wokot vagy egy nagyméretű serpenyőt.
  6. Szűrd le a húst.
  7. Egy kevés olajon pirítsd meg a paprikát, szedd ki egy tálba, tedd félre.
  8. Pirítsd meg a hagymát, majd tedd hozzá a fokhagymát és a gombát. Pirítsad, amíg a gomba össze nem esik. majd szedd át a paprikához.
  9. A visszamaradt olajon pirítsd meg a tésztát, majd szedd ki és tartsd melegen.
  10. Olajon pirítsd pár másodpercig a gyömbért és az áfonyát, majd add hozzá a húst és pirítsd barnára.
  11. Add hozzá a bambusz rügyet és pirítsd tovább egy percig.
  12. Tedd hozzá a félretett zöldségeket, majd öntsd rá a visszamaradt szószt, jól forgasd össze.
  13. Zárd el a hőforrást és ízlésed szerint locsold meg a lime kicsavart levével. 
  14. Azonnal tálald.
Ötletek a tálaláshoz: 

Készíts a pirított tésztából fészket, ide szedjed a wok tartalmát.

Recept értékelése: 
Average: 5 (1 szavazat)