Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Vegetáriánus » Birsalma chutney recept
Birsalma chutney recept
Hány személyre?: 
6
Gondolataim a recepthez: 

A birsalma és a tőzegáfonya a két nagy kedvencem késő ősszel és télen. A kettő együttes felhasználásával pikáns chutneyt készíthetsz, amit hűtőben eltarthatsz pár hétig vagy befőttes üvegbe légmentesen lezárva akár egy évig is. Felhasználhatod legfőképpen húsételek mellé. 

Sokan használják a szót leírva így: csatni. Ebben a magyarosított formában nekem olyan, mint a hambi, pari, ubi és a társai, mégha a többivel szemben ez nem becéző forma.  

Azaz maradjunk annál, hogy Chutney.

Hasznos linkjeim a recepthez:

Itt olvashatsz a birsalmáról érdekes információkat: Erisz aranyalmája: a birsalma

Ha pedig a tőzegáfonyáról szeretnél többet megtudni, akkor itt: Tőzegáfonya, azaz cranberry

Előkészítési idő: 
20 perc
Főzési, sütési idő: 
60 perc

Hozzávalók

1 db
Birsalma (nagy, meghámozva, kimagozva és kis kockákra vágva)
5 dkg
szárított tőzegáfonya (azaz cranberry, apróra vágva)
1 fej
Vöröshagyma (közepes, apróra vágva)
1 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
100 ml
ACV (azaz ciderecet, vagy jó minőségű almaecet)
3 ek
lágy, sötétbarna cukor (ha nem tudnál ilyet szerezni, akkor nádcukor)
1 db
gyömbér gumó (1 cm-es, lereszelve)
1 mk
őrölt fahéj
1⁄2 mk
Őrölt szegfűbors
  kis
Bors (ízlés szerint)
1 ek
Olaj
  kis
morzsolt chili (ízlés szerint, ha nem szereted az erősen, hagyd el)
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Egy serpenyőben az olajon pirítsd üvegesre a hagymát, majd add hozzá a fokhagymát egy percre.
  3. Add hozzá a maradék összes összetevőt és főzd sűrűre, lassú tűzön, körülbelül egy órán keresztül. Néha keverd meg.
Ötletek a tálaláshoz: 

Kínáld a kiválasztott hús ételhez...

Recept értékelése: 
Még nincs értékelve