Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Főételek » Csirke és gombák a wokban recept
Csirke és gombák a wokban recept
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Ebben a receptben inkább a csirkemell hátterezik a gombáknak, mint fordítva, így vegáknak is alkalmas a recept, ha egyszerűen csak kihagyják belőle a húst. A két széleskörben szerte a világon ismert és használt ázsiai eredetű gombafajta tökéletesen kiegészítik egymást, ízben és állagban egyaránt. Fontos, hogy a Shimeji gombát hagyd úgy, ahogy van, ne szabdald, rövidítsd. A gombák homogén fehérségét megtöri a vékonyra szeletelt friss zöldség üde színe és ropogós állaga.

Kezdő ázsiai ízek kóstolgatói is bátran belefoghatnak, ha első találkozásukat az egzotikus ízvilággal örömtelivé és vonzóvá szeretnék tenni.

Az étel elkészítése rendkívül egyszerű és nagyon gyors, hiszen a wokos ételekhez képest nem kell sokat foglalkozni az időigényes zöldség aprítással. Ugyanakkor elsősorban a gombáknak, de az elkészítési technikának köszönhetően is nagyon egészséges ételt tehetsz az asztalodra, ha kipróbálod ezt a receptet!

Előkészítési idő: 
15 perc
Főzési, sütési idő: 
15 perc

Hozzávalók

30 dkg
csirkemell filé (opcionális, vegák felejtsék ki a receptből, egyébként vékony csíkokra vágva)
20 dkg
simeji gomba (fehér vagy barna kalapos)
10 dkg
Shiitake gomba
1 db
haványító zellerszár (vékonyan szeletelve)
1 db
Gyömbérgumó (2cm-es, meghámozva és apróra vágva)
3 gerezd
fokhagyma (vékonyan szeletelve)
4 db
retek (piros, gyufaszálra vágva)
1⁄2 db
Póréhagyma (ferdén, vékonyan szeletelve)
4 ek
világos szójaszósz
2 ek
oyster (laskagomba) szósz
1 ek
Szezámmag olaj
1 mk
fehér bors (őrölt)
1 tk
Nádcukor
1 mk
Chili (morzsolt, opcionális a csípős ízek kedvelőinek)
1 ek
nyílgyökér por (vagy kukorica keményítő)
1⁄2 db
Lime (kicsavart leve)
1 csésze
Jázmin rizs
3 csésze
víz
50 ml
Növényi olaj
3 ek
Szezámmag olaj
Elkészítés: 
  1. Keverd ki a szójaszószt az oyster szósszal, borssal, 1 teáskanál szezámmag olajjal a cukrot, a keményítőt és a chilit.
  2. A keverék felével pácold be a csirkét, tedd vissza a hűtőszekrénybe, amíg előkészíted az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  3. Vágd le a Shimeji gombacsokor végét és szedd szét a gombákat.
  4. Távolítsd el a Shiitake gomba tönkjét, kalapját kettévágva vékonyan szeleteld fel.
  5. Keverd jól össze a vágott póréhagymát a szeletelt retekkel, szép, magyaros színekben pompázó keveréket kapsz így.
  6. Hevítsd fel a wokot.
  7. A növányi és a szezámmag olaj keverékén pirítsd meg benne a zellerszárat.
  8. Add hozzá a gombákat és két percig pirítsd tovább, majd szedd ki és tedd félre.
  9. Pirítsd meg a csirkemellet a gyömbérrel és a fokhagymával együtt.
  10. Add hozzá a félretett gombás keveréket, jól forgasd össze.
  11. Öntsd fel a maradék szósszal és keverd tovább egy percig.
  12. Zárd el a hőforrást, majd ízlésed szerint locsold meg a lime kicsavart levével.
  13. Azonnal tálald.
Ötletek a tálaláshoz: 

Párolt rizsre szedjed és gazdagon szórd meg a színes zöldség keverékkel.

Recept értékelése: 
Még nincs értékelve