Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Nosztalgia GOCK receptek » Paella recept

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
8
Gondolataim a recepthez: 

Ki ne hallott volna, ki ne kóstolta volna még ezt a méltán híres spanyol nemzeti ételt?

Ne hívd rizses húsnak, bár végtelenül leegyszerűsítve erről van szó...

A Paella nem való egy hétköznapi vacsorának. Mivel akkor lesz igazán ízletes, ha nagy adagban készíted el, tartogasd egy olyan alkalomra, amikor vendégeket hívsz a házhoz. Biztosra mehetsz vele, mindenki szeretni fogja. Egy jó Paella alapjaiban ugyanolyan, de hogy milyen húsokkal készíted, az már igazán rajtad múlik. Én azt a verziót szeretem a legjobban, ami csirkemell, rák és kagyló hozzáadásával készül.

Egy jó Paellához kell egy jó nagy serpenyő. Nekem 36 cm-es van, ha eredetileg nem is paella serpenyőnek készült, de a mérete tökéletes. A következő fontos dolog, ami szinte elengedhetetlen, hogy ha hozzájutsz, mindenképpen Calasparra rizst használj.

Hasznos linkjeim a recepthez:

Ha ide kattintasz, akkor megtudhatod, hogy miért: Ha Paella, akkor: Calasparra rizs

 

Előkészítési idő: 
20 perc
Főzési, sütési idő: 
40 perc

Hozzávalók

3 csésze
Calasparra rizs (vagy más, paellának alkalmas spanyol rizs)
20 dkg
chorizo kolbász (karikákra vágva)
30 dkg
csirkemell filé (kockákra vágva)
16 db
Királyrák (megtisztítva, farka rajta hagyva)
80 dkg
fekete kagyló (a kagylóhéjak megtisztítva)
40 dkg
szőnyeg kagyló (a kagylóhéjak megtisztítva)
6 fej
salotta hagyma (vagy 2 fej vöröshagyma apróra vágva)
4 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
25 dkg
Paradicsom (kis kockákra vágva)
1 doboz
articsóka (konzerv, összevágva)
2 db
Kaliforniai paprika (piros)
30 dkg
Zöldborsó (friss vagy fagyasztott felengedve)
150 ml
Sherry (száraz)
1 l
Csirkehúslé
2 csomag
Sáfrány
1 ek
Pimento (vagy édesnemes fűszerpaprika)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
  kis
olivaolaj
  kis
Petrezselyem levél (apróra vágva a tálaláshoz)
Elkészítés: 
  1. Forrósítsd fel a húslét, dobd bele a sáfrányt ázni és lefedve tedd félre.
  2. Gőzpárolóban 90 fokon 8 percig párold a megtisztított szőnyegkagylókat, a nem kinyílt kagylókat dobd ki, a többit szedd ki a kagylóhéjból és tedd félre.
  3. A paprikákat tedd felhevített sütőbe, süsd őket, amíg a héjuk legtöbb helyen feketére nem ég. Vedd ki és egy papírzacskóban hagyd kihűlni kézmelegre. Válaszd le a héját, magozd ki és vágd csíkokra.
  4. Az alapanyagokat közben készítsd elő, ahogyan azt a Hozzávalókban megadtam..
  5. Hevítsd fel az olajat egy nagyméretű serpenyőben és dobd bele a kolbászt és a csirkét. Állandó keverés mellett jól süsd át, majd szűrőkanállal szedd ki és tedd félre.
  6. A visszamaradt zsiradékba dobd bele a salotta hagymát és a fokhagymát. Pirítsd üvegesre.
  7. Add hozzá a paradicsomot és a pimento-t, sózzad és borsozzad ízlés szerint, majd kevergesd addig, amíg minden levét elfővi és teljesen besűrűsödik.
  8. A következő lépcsőben add hozzá a rizst, jól forgasd össze, amíg a rizsszemeket befedi a keverék, kevergesd tovább 2-3 percig.
  9. Öntsd fel a sherry-vel és kevergesd tovább.
  10. Add hozzá a zöldborsót, a kaliforniai paprikát, az articsókát, a félretett kolbász/csirkehús keveréket, és a kagylóhéjtól megfosztott szőnyegkagylóhúst, majd öntsd fel a sáfrányos húslével.
  11. Hagyd, hogy a lé felforrjon, majd csökkentsd a hőt és tartsd még a tűzön 2-3 percig.
  12. Tedd 250 fokra előmelegített sütőbe és várd meg, amíg a levét felszívja a rizs. Ekkor vedd ki, rendezd el a tetején rákokat (a serpenyő közepére) és dobáld rá a megtisztított feketekagylót (héjastól) is és tedd vissza a sütőbe.
  13. Mikor kinyíltak a kagylók, vedd ki a serpenyőt a sütőből, szedd le a kagylókat (amelyik nem nyílt ki, dobd ki). Válaszd le a felső kagylóhéjakat, a kagyló húsát hagyd az alsó héjban és a kagylókat szépen rendezd el a serpenyő szélén, majd told vissza a sütőbe. A serpenyőnek összesen kb 20 percet kell töltenie a sütőben.
  14. Mikor kész (puha a rizs), vedd ki a sütőből, szórd meg gazdagon az apróravágott petrezselyemmel és szorosan fedd le alufóliával 5-10 percre.
Ötletek a tálaláshoz: 

Vedd le a fóliát és a serpenyőben vidd az ételt az asztalra. A leghangulatosabb, ha a vendégeid magukat szolgálják ki a még forró serpenyőből...

Recept értékelése: 
Average: 5 (22 votes)
hány csillagot kapott?