Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Főételek » Pasticada recept GOCK módra

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
8
Gondolataim a recepthez: 

Utazni mindig jó.

Utazni tengerpartra mindig jó.

A fenti megállapításokat nyilván sokan érzik magukénak és sokan vannak olyanok is, akik hozzám hasonlóan egy tengerparti utazásban nem csak a napot és a vizet keresik, hanem a gasztronómiai élményt is. Tengerparti étteremben elfogyasztani egy vacsorát romantikus esemény. Különösen, ha az étterem jellege túlmutat a jó átlagot vagy még azt sem hozni képes "turistaetető" helyeken. Ha már végigetted a "kötelező" fogásokat, mint az ilyen-olyan sült halakat, Cevapokat és Pljeskavicákat, unod már az egyébként is bolgár sopszka salátát, akkor keress egy olyan éttermet, ahol a helyiek is szívesen töltik az estéiket, ahol más dalmát különlegességet is találhatsz az étlapon.

A Pasticada ünnepi étel, télen vagy nyáron kiemelt helyet talál a helyiek karácsonyi vagy éppen esküvői menüjében. Kissé hosszadalmas elkészíteni, ezért ne egy mozgalmas hétköznap estéjére való étel. Horvátországban mindenkinek saját különleges receptje van az elkészítésére, népszerű vitatéma a tökéletes Pasticada receptje, akárcsak Magyarországon a pörkölté.

Nem én lennék GOCK, ha nem igyekeztem volna a hagyományos alapokra egy rám jellemző, GOCK-os Pasticada recept kialakítására.

A Pasticada zöldségekkel és szalonnával tűzdelt marhahúsból készül általában, előző este ecetes pácban eltéve készül a nagy napra. Hosszasan és alacsony hőforráson párolják valamilyen gyümölcs, gyakran aszalt szilva vagy éppen füge társaságában, míg a hús szinte szét nem esik. Majd a valóban omlós húst kivéve szósszá turmixolják a visszamaradt minden egyebet és a húst visszahelyezve tésztával tálalják.  

GOCK Pasticada receptjében a hús annyira omlós lesz, hogy valóban szét is omlik szálaira villa segítségével, gyümölcsök helyett rebarbara kölcsönöz izgalmas és egyedi ízt az ételnek, a zöldségek pedig gépben apróra vágva kerülnek az ételbe és így én nem láttam szükségét a további pépesítésüknek. Hoztam hozzá eredeti horvát tésztaféleséget, de ha nem találsz ilyesmit, nyugodtan helyettesítsd a közeli rokon Trofie tésztával, vagy ahogy a horvátok is teszik gyakran, gnocchival.

Hasznos linkjeim a recepthez:

Ha bizonytalan vagy, itt elolvashatod: Hogyan főzz helyesen tésztát?

Olvass érdekességeket, információkat a receptben használt alapanyagokról itt: 

ACV azaz cider ecet
Előkészítési idő: 
20 perc
Főzési, sütési idő: 
180 perc

Hozzávalók

1 kg
fekete pecsenye (2-3 cm-es szeletekre vágva)
1 csomag
frkanci tészta (azaz 50 dkg, helyette Trofie, vagy gnocchi tészta)
10 dkg
Bacon
2 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
6 gerezd
fokhagyma
4 db
sárgarépa
2 db
Zellerszár
3 db
rebarbara szár
2 dl
cider ecet (vagy minőségi almaecet)
330 ml
Cider (azaz egy üveg, én Somersby rebarbarás cidert használtam, de válassz ízlésed szerint)
1 doboz
Sűrített paradicsom (70g)
5 dl
Marhahúslé
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
4 ek
Olaj (a sütéshez)
Elkészítés: 
  1. Előző este a vastag szeletekre vágott húst tűzdeld meg bacon szalonnával, fokhagyma, vöröshagyma és sárgarépa darabokkal, majd helyezd egy plasztik zacskóba és öntsd rá az ecetet. Hűtőszekrényben tárold felhasználásáig.
  2. A sárgarépákat, a zeller és rebarbara szárakat, valamint a fokhagymákat gépi aprítóban vágd apróra.
  3. Vedd ki a hús szeleteket a zsákból, pappírtörlővel itasd fel róla az ecet maradékot, majd egy kevés olajon, mély serpenyőben pirítsd meg mindkét oldalát. Vedd ki és tedd félre.
  4. Pirítsd üvegesre a vöröshagymát egy kevés olajon, majd add hozzá a gépi aprító tartalmát és pirítsd tovább 3-4 percig. Sózzad és borsozzad ízlésed szerint.
  5. Tedd vissza a hússzeleteket és öntsd fel annyi húslével, hogy éppen ellepje. Fedd le és alacsony hőforráson pároljad egy órán át. Közben, ha szükséges, pótold a folyadékot.
  6. Egy óra elteltével pirítsd illatosra a sűrített paradicsomot egy serpenyőben, majd add a húshoz és öntsd fel a ciderrel.
  7. Párold tovább még legalább egy órán át, vagy amíg a hús teljesen omlós nem lesz.
  8. Ha kész, vedd ki a húst, majd villa segítségével szedd szálaira, igazán könnyű dolgod lesz vele, majd tedd vissza a serpenyőbe és jól forgasd össze.
  9. Közben főzd meg a tésztát a csomagolásán találhatóak szerint.
Ötletek a tálaláshoz: 

A Pasticadát mélyített tálban tálald a tésztával, akár külön tartva, akár összekeverve azzal. Díszítheted kedved szerinti zöldfűszerrel.

Recept értékelése: 
Average: 4.7 (22 votes)
hány csillagot kapott?