Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Tésztás ételek » Gock tésztatérképe » Durum tészta » Andalúz tulipán recept
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Ezt az előételt a II. Andalúz receptversenyre (2012) készítettem, amit végül ezzel a recepttel -nagy örömömre - meg is nyertem.

Miért pont tulipán? Abban a hiszemben voltunk eddig, hogy a tulipán Hollandián keresztül került Európába. A cordobai egyetem kutatása szerint azonban az első tulipán hagymák már a 11. században megjelentek Spanyolország, az arabok uralta déli részén, Andalúziában. A kutatás szerint feljegyzéseket találtak arról, hogy a Toledóban működő agronómus, Ibn Bassal már termesztett tulipánt. A húsgombóc szintén arab eredetű, tradicionális módon elkészített, ősi andalúz étel.

A tulipán és a medvehagyma együtt igazi tavaszi jelleget ad ennek az ételnek.

Az elkészítést akkoriban Anyák napjára időzítettem, elvégre a hagyomány szerint a sütemény mellé virág is "kötelező", de mindenképpen illendő ajándék. 

 

Hasznos linkjeim a recepthez:

Érdekességek, tudnivalók a medvehagymáról: Medvehagyma

Miért használj panko morzsát? Itt olvashatsz róla: Panko, az alternatív zsemlemorzsa

Szeretnél többet tudni a receptben használt tésztáról? Kattints ide: Conchiglioni

A nyílgyökér liszt nagyon hasznos alapanyag, tudj meg róla mindent: Nyílgyökér liszt (Arrowroot), a gluténmentes megoldás

Előkészítési idő: 
15 perc
Főzési, sütési idő: 
100 perc

Hozzávalók

40 dkg
csirkemell filé (ledarálva)
20 dkg
Sonka (ledarálva)
20 dkg
borjú comb (ledarálva)
10 dkg
Panko (vagy zsemlemorzsa)
1 db
Kaliforniai paprika (piros)
3 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
1⁄2 csokor
Petrezselyem levél (friss, apróra vágva)
1 csomag
Sáfrány (2 dl meleg vízben áztatva)
2 db
Tojás (enyhén felverve)
1 db
Lime (kicsavart leve)
1 tk
Pimento (vagy édesnemes fűszerpaprika)
1 tk
1 mk
Bors
  kis
Liszt
2 l
csirkehús alaplé (a gombócok főzéséhez)
24 db
Conchiglioni (óriás kagylótészta)
16 db
medvehagyma levél
1 ek
kurkuma por
10 dkg
medvehagyma levél (apróra vágva)
1 fej
Vöröshagyma (kisebb, apróra vágva)
200 ml
Tejszín
100 ml
Sherry (száraz)
1 tk
nyílgyökér liszt (vagy kukorica keményítő)
  kis
Olaj (a sütéshez)
  kis
Vaj (a sütéshez)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
Elkészítés: 
  1. Süsd meg a paprikát sütőben, húzd le a héját, magozd ki és vágd nagyon apróra.
  2. Dolgozd össze kézzel a húsgombóchoz való első tizennégy alapanyagot.
  3. Formázz diónyinál kicsit nagyobb gombócokat.
  4. Enyhén lisztezd meg a gombócokat, a felesleget rázd le róluk és több részletben, bő olajban süsd őket két percig.
  5. A megsütött gombócokat éppen gyöngyöző húslében főzd negyven pecig.
  6. Amíg a gombócok főnek, készítsd el a medvehagyma mártást.
  7. Forrósítsd fel a vajat egy serpenyőben, majd pirítsd benne üvegesre a vöröshagymát.
  8. Öntsd fel a sherryvel, kevergesd, amíg a folyadék a felére nem csökken.
  9. Tedd bele a csíkokra vágott medvehagymát és fonnyaszd meg benne.
  10. Öntsd fel a tejszínnel, ízlésed szerint sózzad és borsozzad, majd botmixerrel pürésítsd.
  11. Ha szükséges, kevés vízben kikevert nyílgyökér liszttel sűrítsd be. Tartsd melegen a felhasználásig.
  12. Főzd meg a tésztát a csomagolásán található leírás szerint. A főzővízbe tedd a kurkumát, hogy a tésztát sárgára fesd vele, majd szűrd le.
Ötletek a tálaláshoz: 

Állítsd össze a tulipánokat:

  1. Helyezz a tálra két-két szál medvehagymát, ezek lesznek a tulipán levelei.
  2. Tegyél egy kevés mártást oda, ahová a tulipán virágát fogod elhelyezni.
  3. Tulipán virágonként fogjál össze három-három megfőtt és megszínezett tésztát, helyezz a találkozási középpontjukba egy-egy húsgombócot, a virágokat ültesd óvatosan a mártásba. 
Recept értékelése: 
Average: 5 (7 votes)
hány csillagot kapott?