Ezt az előételt a II. Andalúz receptversenyre (2012) készítettem, amit végül ezzel a recepttel -nagy örömömre - meg is nyertem.
Miért pont tulipán? Abban a hiszemben voltunk eddig, hogy a tulipán Hollandián keresztül került Európába. A cordobai egyetem kutatása szerint azonban az első tulipán hagymák már a 11. században megjelentek Spanyolország, az arabok uralta déli részén, Andalúziában. A kutatás szerint feljegyzéseket találtak arról, hogy a Toledóban működő agronómus, Ibn Bassal már termesztett tulipánt. A húsgombóc szintén arab eredetű, tradicionális módon elkészített, ősi andalúz étel.
A tulipán és a medvehagyma együtt igazi tavaszi jelleget ad ennek az ételnek.
Az elkészítést akkoriban Anyák napjára időzítettem, elvégre a hagyomány szerint a sütemény mellé virág is "kötelező", de mindenképpen illendő ajándék.
Hasznos linkjeim a recepthez:
Érdekességek, tudnivalók a medvehagymáról: Medvehagyma
Miért használj panko morzsát? Itt olvashatsz róla: Panko, az alternatív zsemlemorzsa
Szeretnél többet tudni a receptben használt tésztáról? Kattints ide: Conchiglioni
A nyílgyökér liszt nagyon hasznos alapanyag, tudj meg róla mindent: Nyílgyökér liszt (Arrowroot), a gluténmentes megoldás
Állítsd össze a tulipánokat: