A DisznósáGOCK sorozatomban az eddig kicsit hanyagolt magyar, hagyományos ételeket készítek, természetesen disznóhúsból vagy valamilyen disznóhúsra alapozott készítményből, például kolbászból. Az ételeket egyrészt GOCK formába "erőltetem" tartalmilag, megjelenésben egyaránt. A recepteket korunk jólfelfogott szellemében, az egészségesebb étkezés elvei szerint alakítgatom, természetesen az én számíze szerint. Alapvetően háztáji gazdasáGOCKban megtermelhető főbb alapanyagokra építkezem ezekben a receptekben. A többi alapanyagot is könnyen, minden üzletben beszerezhetőek (egy-egy ettől az elvtől eltérő alapanyag választásnál alternatívát kínálok) közül választom.
Töltött paprika
Ki az, aki még nem evett Töltött paprikát? Ki az, aki nem készített még?
Megszokhattad édesanyád főztjét vagy a sajátodat, rosszabb esetben a menzákon fogyaszthatót. Az én Töltött paprika receptemnél ötvöztem a hagyományos magyar elkészítési módot néhány sajátos gondolattal. Célom az volt, hogy egészséges és nagyon ízletes Töltött paprikát készítsek el. Olyat, amelyik tálaláskor is egy kicsit eltérő képet mutat a megszokottól.
Ennek a receptnek az elkészítése hosszabb időt vesz igénybe az átlagos magyar háztartásokban elkészítettnél, de a paradicsomos alaplé íze sokkal telítettebb, ízletesebb. Sokatoknak szemet szúrhat a gyömbér, de ne feledd, hogy a gyömbér az ősmagyar konyhának az egyik használatos alapanyaga volt, így semmiképpen nem tekinthető magyar konyha idegen alapanyagnak.
Szokás, hogy a paprikákba töltött húskeverékből visszamaradt részt gombóccá gyúrva belefőzik a töltött paprikába. Már csak azért is, mert sokan vannak, akik nem nagyon szeretik a főtt paprikát. Sok kiürült tányért láttam már Töltött paprika elfogyasztása után, amelyiken ott maradt a töltelékről lefejtett paprika (bevallom, gyerekkoromban én is így tettem Édesanyám nagy bosszúságára). Ebben a megoldásban a maradék darált hús keveréket paradicsomokba töltöttem és sütőben megsütöttem. A lehetőség adott arra, hogy a töltött paprikákkal együtt párolhasd a paradicsomokat is, de akkor nagyon óvatosan kell eljárnod a készítésekor. Ha ezt választod, akkor a lébe elmerített paprikák tetejére kell ültetned a paradicsomokat, hogy szét ne főjenek, hiszen sokkal gyorsabban puhulnak a paprikánál. Sütőben egyszerűbb kézbentartani a folyamatot.
Paradicsomlének Édesanyám készítette paradicsomlevet használok. Nyaranta a paradicsom idény kedvező időszakában sok-sok üveggel készít belőle, ezt használhatom az ínségesebb időszakokban. Ha ilyesmire nincsen lehetőséged, akkor használj hozzá jóminőségű, boltban kapható paradicsom pürét azonos mennyiségben.
Ha kedvet kaptál a sorozat többi receptjére is rápillantani, kattints ide: DisznósáGOCK
Hasznos linkek a recepthez:
Információk, érdekességek a tv paprikáról itt: Magyar fehér paprika
Mi az a lágy cukor? Tudd meg innen: Sötétbarna lágy cukor
Egy lapos tányért tölts fel az alsó szegélyig az alaplével. Ültess bele egy-egy töltött paprikát és paradicsomot. A töltött paprika kalapját támaszd a paprikához. Csak a látvány kedvéért.